A magyar-szlovák meccs miatt behívatták a magyar nagykövetet

A magyar-szlovák meccs miatt behívatták a magyar nagykövetet

A szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma behívatta Pető Tibor magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt - írja a Parameter.sk a minisztérium sajtóosztályára hivatkozva.

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is, továbbá kifütyülték a szlovák himnuszt. A tárca elítélte az etnikai ellenségeskedés ezen megnyilvánulásait.

„Az efféle megnyilvánulások elfogadhatatlanok nemcsak a stadionban, hanem mindenhol máshol is”

– áll a tárca közleményében.

A tárca állásfoglalása szerint rendkívül veszélyesek az efféle jelenségek, mivel ronthatják a két ország kölcsönös viszonyát, valamint megzavarhatják a szlovákok és a magyarok békés együttélését is. Ezért arra kérik a magyar kormányzati hivatalokat, hogy igyekezzenek megelőzni vagy kiküszöbölni az ilyen megnyilvánulásokat.

Orbán a himnuszbetiltó szlovák pártelnökkel pózolt

Egy arany fokost kapott ajándékba Orbán Viktor Andrej Dankótól, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a himnusztörvény néven elhíresült szlovák soviniszta rendelkezést benyújtó párt elnökétől. A magyar-szlovák focimeccset a magyar kormányfővel együtt megtekintő Danko Facebook-oldalára tegnap feltöltött fotón Orbán (nem Willy Orbán, a válogatott hátvédje...) és a magyarellenes párt vezetője már-már intim közelségbe került.