Szmogriadó: ne autózzon, ne szellőztessen!

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra. Az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a szombati nap eredményei jelentősen javulnak, és nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása vasárnap hajnalban.

A főpolgármester a közösségi közlekedés előnyben részesítésére, a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák használatának mellőzésére kéri az embereket a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit pedig porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel határozatában.

A fővárosi önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható javulás.

A kisméretű szálló por azért veszélyesebb az egészségre, mert - a nagyobb porrészecskékkel szemben - lejut a mélyebb légutakba és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A közlemény a veszélyeztetett népességcsoportok közé sorolta a légúti és keringési betegségben szenvedőket, csecsemőket, gyermekeket és időskorúakat, továbbá az aktív és passzív dohányosokat.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is a szellőztetés és a szabadban tartózkodás kerülését javasolja az érintetteknek, jelezve: a legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.

Frissítés: Nyíregyháza

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton Nyíregyházán - közölte a polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta, a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás.

A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként. A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése - tette hozzá a sajtófőnök.

Megjegyezte, a légszennyezettség a péntek déli, kora délutáni órákban is magas volt a városban, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket - főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy közlekedjenek gyalogosan, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

Frissítés: Miskolc

Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket.

A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést.

Emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése. Budapesten és Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe szombaton.