Hatmillió forintos kártérítéssel gazdagodhat egy másik olaszliszkai lincselő is

Hatmillió forintos kártérítéssel gazdagodhat egy másik olaszliszkai lincselő is

A kormánypárti Magyar Nemzet számolt be arról, hogy

ifj. Horváth Dezső után egy másik olaszliszkai lincselő, Fercsák György is kártérítésre tartott igényt a magyar állammal szemben a rossz fogva tartási körülmények miatt. A bíróság neki is igazat adott, és megítélt 6 millió forintot (az azóta szabadlábra került ifj. Horváth Dezső 5 milliót kapott ugyanezért).

Mától szabadlábon mondhat köszönetet a Fidesznek és Poltnak az olaszliszkai lincselő

Hétfőn hajnalban elhagyta a szegedi börtönt H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja - írja az Index. A férfi szabadlábra helyezéséről első fokon májusban, másodfokon júniusban döntöttek. Ám, mielőtt a bíróságokat kezdenénk el szidni, jó, ha tudjuk: a büntetés-végrehajtási bírónak mérlegelési jogköre sem volt az ügyben- méghozzá egy Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény és az ahhoz Polt Péter által írt utasítás alapján.

Annyi igazságérzet legalább azért szorult ebbe a rendszerbe, hogy Szögi Lajos gyilkosai - legalábbis elvileg - nem élvezhetik a millióikat. Ugyanis az áldozat családjának egy polgári per során 46 millió forint kártérítést ítéltek meg, ugyanakkor eddig csak egy használt autót tudtak lefoglalni a végrehajtók a lincselőknél. 

Persze, ez sem megy olyan egyszerűen, ugyanis a Fercsáknak megítélt 6 millióról a Szögi-család jogi képviselője értesítette a végrehajtót. 

Álláspontom szerint a tettesek számlájára érkező pénz minden fillérje az áldozat családját illeti. Csakúgy, mint a fiatalabb Horváth Dezső esetében, ezúttal sem a végrehajtó értesített engem, hanem nekem kellett megtudnom, mi a döntés. A végrehajtó fogja a családnak átutalni a pénzt – fogalmazott a kormánylapnak Helmeczy László.

Szögi Lajost 13 évvel ezelőtt, 2006. október 15-én verték agyon Olaszliszkán a kislányai szeme láttára, a lincselés után 8 embert ítéltek el a helyi cigányközösségből.