Szolnok: zárt menekülttábor, fegyveres őrizettel

Száz menekült, egy fegyveresen őrzött "nem börtönben".

Idegenrendészeti őrizetre alkalmas objektumot építenének a Szolnok megyei Kunszentmártonban, az ipari park területén - derül ki a szoljon.hu beszámolójából. Nemrégiben Vona Gábor, a Jobbik elnöke javasolta, hogy a lakossági panaszok és a környező települések közbiztonságának romlása miatt tegyék zárttá a menekülteket befogadó állomásokat, illetve legyen vita tárgya az önálló határőrség visszaállítása. Még ez a "lakosságbarátabb" menekültkezelési eljárás sem tetszik minden helyinek.

Kunszentmárton ajánlata a Belügyminisztériumnak

Mint ismeretes a Belügyminisztérium felhívással fordult az önkormányzatokhoz: olyan területet keresnek, ahol zárt „menekülttábort” lehetne létrehozni.

Egészen pontosan idegenrendészeti őrizetre alkalmas objektumot, ami egy börtönre hasonlító "nem börtön". A kerítésen belül szabadon jönnének-mennének a menekültek, és azokat tartanák őrizetben, akik nem kapták meg a menekült státuszt, azaz kitoloncolásra várnak. Olyan ingatlant keresett a minisztérium, mely beépítetlen, közművesített, minimum egy hektár nagyságú és száz százalékban önkormányzati tulajdonú.

– E célra ingyen felajánlottunk egy 18 ezer négyzetméteres területet az Országos Rendőr-főkapitányságnak, mely az ipari park területén található – árulta el Wenner-Várkonyi Attila független, a kormánypártok által támogatott polgármester a szoljon.hu regionális hírportálnak. – Az épületben száz főt őriznének fegyverrel.

Százkilencvenhárom vendéglátó vigyázhat száz főre

Ez egy teljesen zárt objektum lenne, ahol 193 főnek tudnának munkát adni. A fegyveres őrökön kívül egyéb kiszolgáló személyzet is munkához jutna: például konyhás, karbantartó, takarító, informatikus. Szerintünk ez kiváló munkavállalási lehetőséget jelent Kunszentmártonnak és vonzáskörzetének – vélekedik a településvezető, hozzáfűzve, a képviselők a végső döntés előtt közmeghallgatást hívtak össze a témában, amin sok kunszentmártoni felháborodott.

Ennek ellenére a kunszentmártoni képviselőtestület zárt ülésen úgy döntött, megteszi a felajánlást, ezt levélben jelezte is a Belügyminisztériumnak.

A megbeszélésen Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő is részt vett, aki szerint biztosan több önkormányzat is jelentkezik a beruházásra. Az ötletet nem szabad azonnal elvetni, hiszen valóban munkahelyeket teremtene. Boldog úgy véli azonban, a megyében alig van erre alkalmas terület, hiszen az az „ideális” település, amelyik közel van az autópályához és nemzetközi reptér is található a közelében.