Áll a bál Szombathelyen: az ellenzék gyakorlatilag átvette az irányítást a közgyűlésben

Szakított az alpolgármester a Fidesszel.

Emellett az ellenzéki többség az általuk javasolt ügyeket vette napirendre, emellett több olyan napirendi pontot elutasítottak, amelyet a polgármester javasolt. 

Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között olyanok szerepelnek, mint a szervezeti és működési szabályzat módosítása, az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása, a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása, és a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt. igazgatójának leváltása.

A történtek előzménye, hogy Molnár Miklós még január elején megszavazta az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjét. Ezzel lehetővé tette, hogy az önkormányzati testület a Fidesz-KDNP-frakció távollétében elfogadja, hogy a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégeknél tiltsák meg a rabszolgatörvény alkalmazását. 

Akkora pofonba szaladt bele a szombathelyi Fidesz, hogy a Lendvay utca adja a másikat

Nem mentek el a közgyűlés ülésére, meg is szavazta az ellenzék, hogy az önkormányzati cégeknél ne lehessen végrehajtani a rabszolgatörvényt. Emellett a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.A város közgyűlésében tíz fideszes képviselővel szemben egy jobbikos, kilenc baloldali és egy helyi szervezet (Pro Savaria) képviselője van.

Közgyűlési határozat született arról is: kérjék fel a város országgyűlési képviselőjét, Hende Csabát (Fidesz) arra, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, ami a jogszabály visszavonását jelentené.

"Elárulta a jobboldali közösséget"

Megszólalt Puskás Tivadar polgármester és a fővárosból hirtelen Szombathelyre utazó Hende Csaba is: úgy nyilatkoztak, hogy Molnár Miklós elárulta azt a jobboldali közösséget, "amelynek mandátumát is köszönheti", illetve megszegte a Puskás Tivadarral az önkormányzati választás után kötött írásos megállapodását. Molnár Miklós visszautasította, hogy szerződésszegést vagy árulást követett vonna el és bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert. Puskás Tivadar erre reagálva megvonta az alpolgármester összes hatáskörét, beleértve a költségvetés elkészítését és annak beterjesztését is.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája a város 2019. évi költségvetésének megvitatása, de a napirend érdemi tárgyalásáig sem jutottak, a nagyszámú új napirend és ezek előzetes jogi felülvizsgálata miatt Puskás Tivadar szünetet rendelt el.