8,8 helyett már 13,7 milliárd forintba kerül a szombathelyi stadion

Egyre drágább lesz, de van még forrás.

A labdarúgó élvonalban (NB1) szereplő Swietelsky Haladás is új stadiont kap, egy sportcsarnokkal együtt. A közbeszerzés győztese a csapat szponzora a Swietelsky Magyarország Kft. (a szponzor ténylegesen a Swietelsky Vasúttechnika Kft., testvérvállalatokról van szó) és a vele konzorciumban pályázó ZÁÉV lett, de a 8,8 milliárd forint helyett 13,1 milliárdért vállalták a projektet. Az Index írja, hogy az erre a célra létrehozott, önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. úgy fogadta el az ajánlatot, hogy még több milliárd forint hiányzott a költségvetésből.

A kormány hivatalosan 9,6 milliárdot szánt erre, de egy titkos ígérettel további 5,6 milliárdot biztosítottak az építkezésre. A beruházás majdnem 50 százalékkal magasabb áron indult el a vártnál, de ez sem elég. Az EU-s közbeszerzési értesítő szerdai hirdetménye szerint további 600 millió forint kell ahhoz, hogy a létesítmény az eredeti céljainak megfelelően jöjjön majd létre. A megrendelő rájött, hogy olyan dolgokkal kell kibővíteni a szerződést, amelyek a kivitelezési dokumentációban nem szerepelnek, de az eredeti célok végrehajtásához és a fenntarthatósághoz elengedhetetlenek. Így lett 13,7 milliárd a költségvetés.

A stadion 8656 férőhelyes lesz, papíron nem kerülhetne többe körülbelül nettó 9 milliárd forintnál, ez alapján kalkulálva a csarnokra 4-5 milliárdot szánnak. Kaposváron 4,4 milliárdból építenek a szombathelyinél nagyobb csarnokot, ráadásul magasabb felszereltségi szinttel. Ha a 13,7 milliárd sem lenne elég, akkor sincs probléma, a kormányzati pluszforrások miatt 15,2 milliárd áll rendelkezésre.

(fotó: A szombathelyi stadion látványterve. / nyugat.hu)