Szoptatásra biztat a Jobbik

A magyar édesanyák kb. 95 százaléka azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaságra, hogy szoptatni fogja a kisbabáját, ugyanakkor a felmérések szerint négy hónapos korig a magyar csecsemők 52,7 százaléka, betöltött hat hónapos korig pedig 34,8 százaléka kapott kizárólag anyatejet.

Pedig az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülött számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet.

Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő az anyatejes táplálás világnapja alkalmából kiadott sajtóközleményéban felhívta rá a figyelmet, hogy a szoptatás több, mint táplálás, és ezt minden édesanya tudja, érzi. Az egészségügyi és lelki tényezők miatt is lenne kiemelten fontos, hogy a szoptatást segítő termékek is végre a társadalombiztosítás által támogatott körbe tartozzanak, ahogyan bizonyos esetekben a tápszerek már most ide sorolhatók, vagy legalább a világrekord áfateher köréből ki kellene emelni az anyatejes táplálást segítő termékeket.

Elhanyagolható anyagi vonzattal járna, ha az Országgyűlés, a magyarság legfőbb népképviseleti szerve jó példával járna elől, és a látogatók, dolgozók számára kialakítana egy szoptatásra, pelenkázásra alkalmas helyiséget az Országházban - teszi hozzá. 

A képviselő szerint mindez csupán elnöki döntés kérdése lenne, ugyanakkor az erre irányuló, nyilvános ellenzéki felvetésekre és a Sneider Tamás országgyűlési alelnök által Kövér Lászlónak személyesen címzett levelekre még csak nem is reagált a házelnök. Úgy véli, mindez azt bizonyítja, hogy Kövér László tudatosan semmibe veszi a protokollt, és nem tartja szükségesnek az Országházba látogató vagy ott dolgozó kisgyermekesek számára ezt a lehetőséget megadni, holott az anyaság tisztelete mindezt megkövetelné.

A világban volt már példa a parlamentben való szoptatásra. Ausztrália egyik szenátora, Larissa Waters volt az első képviselőnő, aki az ország parlamentjében nyilvánosan szoptatta kéthónapos gyermekét. Egy másik szenátor, Katy Gallagher akkor azt mondta az ülésteremben történt szoptatással kapcsolatban, hogy az egész világon ezt kellene csinálniuk a nőknek. Bár ez már egy megosztó, szélsőséges eset, de a lehetőséget arra, hogy valaki természetes módon táplálhassa gyerekét valóban illene megadni.