Milyen anyagokat érdemes használni teraszburkoláshoz? (x)

Milyen anyagokat érdemes használni teraszburkoláshoz? (x)

Teraszburkolásnál nagyon fontos, hogy olyan anyagot válasszunk, ami a helyi adottságok tekintetében megfelelő. Fontos a tartósság és a kinézet, de az is, hogy mennyire nehéz vele bánni.

Teraszburkolatok

Teraszburkolási céllal leginkább kétféle anyagot alkalmazhatunk. Ezek a szibériai vörösfenyő, valamint a WPC teraszburkolatok a Káplár fatelepnél. Alapvető különbség a kettő között, hogy a fa természetes anyag, míg a WPC-t speciálisan kültéri használatra hozták létre.

A vörösfenyőt az teszi ideálissá teraszburkolásra, hogy nedves környezetben is tartósan megállja a helyét, valamint élettartama rendkívül hosszú. Azonban a WPC-t még kevesen ismerik.

Ez az angolul Wood-Plastic Composite néven emlegetett anyag ötvözi a fa és a műanyag pozitív tulajdonságait. Azonban felhasználásához nem pont faforgácsot, hanem inkább valamilyen rostban gazdag növényi anyagot használnak, mint például a bambuszt.

Ehhez a természetes nyersanyaghoz kevernek különféle műanyagokat és vegyszereket, majd egy magasnyomású prés segítségével egységes formára sajtolják őket. Így amellett, hogy tapintásra és kinézetre a fa hatását kelti, a műanyagok előnyeivel is rendelkezik.

Amikor vörösfenyőt érdemes használni

A szibériai vörösfenyőből készült teraszburkolat leginkább abból a szempontból előnyös, hogy jóval ellenállóbb a WPC-nél, sőt, számos más faanyagnál is. Az időjárás nem tesz benne kárt hosszú idő során sem, valamint a cipő- és bútortalpak sem különösebben koptatják.

Megfelelő kezelés mellett a korhadás teljesen elkerülhető, hiszen a faanyag eleve nehezen szívja meg magát nedvességgel. Élettartama pedig a régészeti leletek alapján jóval hosszabb, mint amire nekünk szükségünk lehet.

Esztétikailag is megnyerő, a természetes rajzolata gyönyörűen mutat minden környezetben. Mindemellett pedig a teraszburkolat mindkét fele másféleképpen van megmunkálva, így a felület mintájának felhasználása csak rajtad múlik.

Amikor jobb a WPC

Mint már említettük, a WPC legnagyobb előnye a műanyag jelenléte. Ennek köszönhetően a korhadás, korrózió és a kártevők nem képesek megrongálni a burkolatot. Nincs szükség külön kezelésre, ez a tulajdonság alapvetően rejlik minden WPC elemben.

Megmunkálhatósága pedig könnyebb a fáénál. Az anyagot egyszerű vágni, csavarozni, fúrni, de ennek ellenére ellenáll az ütéseknek és a kopásnak. Azáltal, hogy könnyedén igazíthatunk rajta, valamint hogy igen hajlékony, szinte akármilyen teraszalakzathoz képes illeszkedni.

Nem kell attól sem tartani, hogy az időjárás kárt tenne benne, még szélsőséges esetekben sem. Emellett, akár a vörösfenyő burkolathoz hasonlóan, az egyes elemek mindkét oldala más, tehát a mintázatot te választod ki.

Több árnyalatban is kapható, valamint teljes keresztmetszetében színezett. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy 20-25 éves élettartama ellenére 1-2 év alatt bizonyos szinten kifakulhat. Ha gyakran éri a nap, akár 10-20%-os elváltozással is számolnunk kell.