Mit tartalmaz a cégjegyzék? (x)

Mit tartalmaz a cégjegyzék? (x)

Szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes megnézni a leendő partner alapvető és fontos adatait. Azért érdemes ellenőrizni a legfontosabb információkat, mert így el lehet kerülni a rossz üzleti döntéseket. Természetesen nemcsak akkor kell ellenőrizni, ha cég céggel köt szerződést, akkor is feltétlenül sort kell keríteni az információk megismerésére, ha magánszemély köt szerződést a céggel.

Milyen adatok szerepelnek a cégjegyzékben?

A rossz üzleti döntések sok esetben annak az eredményei, hogy nem kerül sor a leendő partner ellenőrzésére. Továbbá fontos, hogy minden esetben hiteles forrásból kell előzetesen az információkat begyűjteni az adott cégről. Ebben nyújt segítséget a Cégtaláló.

A hiteles forrás a cégjegyzék vagy cégkivonat. A cégjegyzék olyan hiteles információkat biztosít, amely segít meghozni az üzleti döntéseket A Magyarországon bejegyzett cégek adatait tartalmazza, amelyeket a cégbíróságok vezetnek és nyilvántartanak.

Szóval regisztrálva vannak azok a magyar cégek, amelyek a működésük kezdetén a cégbíróságok által nyilvántartottak lettek. Ezek az adatok nyilvánosak. Pontosan milyen adatok szerepelnek a cégjegyzékben? Az elnevezés, a cégjegyzékszám, a székhely, a telephely, a fióktelep, a tevékenységi lista, a bejegyzett tőke és az adószám. Továbbá itt található információ arról is, ha a cég csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.

Nem mindegy, hogy a cégdokumentum hiteles vagy közhiteles

A cégvezetőről is lehet információt találni. Amennyiben gazdasági társaság vezetője vagy pedig vezető tisztségviselője valaki, akkor a törvényi szabályozás szerint egyéb gazdasági társaságban nem tölthet be cégvezetői vagy vezető tisztségviselői szerepet.

A cégjegyzékben történő információ keresését követően további részletes adatokat is lehet szerezni a cégkivonat vagy cégmásolat megrendelésével. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy nem mindegy, hogy a cégdokumentum hiteles vagy közhiteles. Ugyanis a hiteles dokumentum nem használható akkor, amikor közhiteles dokumentumra van szükség. 

Időbélyeggel és elektronikus aláírással van ellátva

A közhiteles cégdokumentum a kiállítástól számítva 30 napon át érvényes, és közokiratnak minősül, mivel időbélyeggel és elektronikus aláírással van ellátva. Az igényléséhez nem kell cégbíróságra járni, elektronikusan is igényelhető

Az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapjáról is igényelhető tájékoztató jellegű, ingyenes céginformáció. A rendeletben meghatározott cégadatok megismerése biztosított erről az oldalról. Ezek a céginformációk nem használhatóak közhiteles okiratként. Nem tartalmaznak minden olyan adatot, ami a cégjegyzékben szerepel. Csak akkor kerülnek ezek az adatok frissítésre, ha a cégjegyzékben szereplő adatokban változás történik a korábbi állapothoz képest.

Ha tehát szeretnénk biztos és megalapozott üzleti döntést hozni, feltétlenül tájékozódjunk a fentiek alapján!