Egy hangfelvétel szerint a NER-hez hűséges romaszervezetek garantáltan jól járnak

Egy hangfelvétel szerint a NER-hez hűséges romaszervezetek garantáltan jól járnak

Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt

- ezt Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója mondta egy a Népszavához eljuttatott hangfelvételen.

A titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojkán kívül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak egy része vett részt, valamint a Fidesz támogatója, a Lungo Drom képviselői, illetve más kormánypárti szövetségesek.

A folytatásban Sztojka Attila - részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén - szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”

Még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek

- nyugtatta meg a jelenlévőket a romaügyi kormánybiztos, aki beszélt még egyedi támogatásokról is, amelyeket elmondása szerint január végén, február elején fizetnek.

Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni

- mondta Sztojka hozzá téve, hogy mindezért teljesíteni kell, politikai és szakmai értelmezésében, de ezeket nem részletezte.

A megbeszélés végéhez közeledve Sztojka Attila kitért rá, hogy „mindenkiről jönnek hírek”. Érzékeltette, hogy a jelenlévők sem kivételek. 

BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan

- hangzott el a leleplezetlen fenyegetés Sztojka Attilától, amire egy ismertelen hang a felvételen egyetlen szóval reagált: „Hoppá!”.

A Népszava elérte Sztojka Attilát, de a roma kormánybiztos közölte, nem tud mit mondani, mert nem ismeri a hangfelvételt és nem járult hozzá semmiféle hangfelvétel készítéséhez. Minden egyébre csak írásban hajlandó válaszolni.

A kormánybiztos a megbeszélésen jelezte, „tisztulást és változást lát kívánatosnak az ORÖ-ben”. 

A Belügyminisztérium korábban 527 millió forintot követelt az ORÖ-től, amit még 2016-ban utalt a Fidesz kormány egyebek mellett a cigányok felzárkóztatására. Sztojka Attila a felvételen megerősítette, hogy a pénzt vissza kell fizetni.

A találkozón Sztojka Attila élesen bírálta Agócs Jánost, az ORÖ elnökét. A kormánybiztos szerint az elnök veszélyezteti a testület megítélését és működőképességét, csődhelyzetbe viszi az ORÖ-t.

Álljon már meg a menet, nem fogom engedni!

- mondta Sztojka, aki szerint érthetetlen, hogy Agócs miként akar a parlamentbe kerülni, ha - mint fogalmazott - „a saját hivatalát nem tudja irányítani”.

Agócs János ezt megelőzően egyértelművé tette, hogy a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjeként nem elégszik meg a szószólói tisztséggel, hanem szavazati joggal bíró képviselő szeretne lenni az Országgyűlésben.