Találgatás kezdődött, miért repült Dallasba Varga Judit, amikor csak két hétig igazságügyi miniszter

Találgatás kezdődött, miért repült Dallasba Varga Judit, amikor csak két hétig igazságügyi miniszter

Varga Judit két héttel kormánytagsága vége előtt nyakába vette a világot, s Dallasba repült.

Varga Judit, július 31-ével lemondott igazságügyi miniszter két héttel kormánytagsága vége előtt nyakába vette a világot. Dallasba repült, ahol állami kitüntetést adott át a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátságot vezető Peter Verhalen főapátnak. A közösségi oldalakon azonnal megindult a találgatás, vajon van-e vagy nincs semmilyen kapcsolat a látogatás és a között, hogy a Zirci Ciszterci Apátság elöljárója épp Dallasban „vendégeskedik”.

A Vatikán ugyanis nemrégiben belső nyomozást indított a Zirci Ciszterci Apátságnál egy olyan ügyben, amely a magyar kormányhoz is kapcsolódik, és amelyről részletesen, több részes sorozatban számol be valaszonline.hu. Alapvetően pénzügyi visszásságokra kíváncsi a Szentszék, ezért a gazdasági vezető mellett azonnali hatállyal felfüggesztették Bérczi L. Bernát apátot, akit mentesítettek a plébánosi teendők alól, és a vizsgálat ideje alatt Amerikába „száműzték”. Abba a magyarok alapította dallasi apátságba, amely szintén a zirci kongregációhoz tartozik, és amely intézmény főapátjának Varga Judit most átadta az állami kitüntetést.

A Vatikán az egyes ciszterci intézményekben dolgozó világiak panaszai nyomán lépett akcióba – és a vizsgálat mérföldkő lehet az állam és az egyház széjjelebb választása ügyében is – tudta meg informátoraitól az újság. Az elmúlt években ugyanis rádrótoztak az apátsági központra egy olyan alapítványi (értsd: káder- és vezetőképző) hálózatot, amelynek lényegében Rétvári Bence KDNP-s belügyminiszter-helyettes az egyik főszereplője. Az ügy komolyságát jelzi, hogy nem a ciszterciek valamely globális vezetője avatkozott be a zirci közösség életébe, hanem maga „a pápa”, vagy legalábbis a legfelsőbb pápai intézményrendszer.

A mélyebb nyomozás Bérczi felfüggesztésével kezdődött, a következő hónapokban pedig – az említett auditor cég bevonásával – a belső könyvelés és gazdálkodás átvilágítása van soron. Arról, hogy mindebből lesz-e világi jellegű büntetőeljárás is (vádemelésekkel a végén), egyelőre a lap egyik beszélgetőtársa sem mert felelősséggel nyilatkozni. A cikk olyan kérdésekre ad választ, hogy miféle pénzügyeket rónak fel Bérczi apátnak? Hogyan értesült a Vatikán a Zirc körüli zűrzavarról? Kik voltak a panaszosok? Valóságos bűnök, visszaélések történtek, esetleg csak elszámolási vita adódott a fenntartók és fenntartott iskolák között? Van-e mindennek nagypolitikai vetülete? Többek között érdekes részletek tudhatók meg arról, milyen különös módon osztották szét a rendhez tartozó iskolák között az államtól kapott javakat, és hogy az állami és egyházi összefonódás következtében milyen fura közös kollégiumi és apartmanprojekteket hoztak létre a Rétvári-körrel.

Varga Judit mindenesetre az állami média szerint általánosságokról szólt a kitüntetés átadásakor. Olyanokat mondott, hogy „a világ kifordult magából”, „bűn lett az alázat, erény lett a kevélység”, „a háború tüzét táplálják, azt állítva, hogy ez vezet a békéhez, miközben a kinyújtott békejobbot félreütik”. A jelen próbatételeiről szólva kifejtette: „azt látjuk, hogy a társadalommérnökök a lázálmaikat követve összezavarják az emberek szívébe eredendően Isten által elültetett és őáltala elrendelt természeti törvényeket”. Szóba hozta a migráció kérdését is, azaz, hogy „politikai kalandorok csalják hamis ígéretekkel emberek tömegeit a világ szegényebb régióiból a tehetősebb országokba, tömegeknek okozva ezzel mérhetetlen szenvedést”. Az viszont a tudósítás szerint nem került szóba, hogy Magyarország újabb diplomáciai botrányt okozott, illetve azért indult ellene az EU-ban újabb kötelezettségszegési eljárás, mert a kormány a költséghatékonyság címén embercsempészeket engedett szabadon a börtönökből csupán azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot.

Peter Verhalent egyébként 2012-ben választották meg az első nem magyar főapátként a dallasi apátság élére. A Lovagkeresztet azzal indokolta Varga Judit, hogy megfelelt a vele szemben támasztott elvárásoknak. „Érkezésével rövid időn belül világossá vált, hogy a magyarok nemcsak új barátot kaptak, hanem olyan apátsági vezetőt is, aki tiszteli a magyar papokat, egykori tanárait, és aki folytatja a szoros kapcsolatot a helyi magyarokkal”.

(Címlapkép: Varga Judit/Facebook)