A tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül

A tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül

A tálibok őrséget állítottak fel a kabuli orosz nagykövetség körül, és szavukat adták, hogy a diplomaták haja szála sem fog görbülni - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai külügyminisztérium második ázsiai osztályának igazgatója hétfőn, az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva.

A Magyar Távirati Iroda tudósítója szerint viszonylag nagy nagykövetségük van Afganisztánban, körülbelül száz emberrel.

"A személyzetünk egy részét szabadságra küldjük, vagy más módon evakuáljuk, hogy ne legyen túl nagy a jelenlétünk"

- nyilatkozott Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja.

Kabulov szerint Kabulban "abszolút nyugodt a helyzet", amit nem kell összekeverni a főváros repülőterén az amerikaiak hibájából kialakult helyzettel. Rámutatott: a radikális iszlamista szervezet legfelső vezetése utasította a tálib fegyvereseket, hogy ne bántsák a lakosságot. Mint mondta, kabuli képviseletükre még nem érkezett be evakuálási kérelem a helyben élő orosz állampolgároktól.

"Figyelemmel kísérjük majd, hogy a közeljövőben mennyire felelősségteljesen kormányozzák az országot, s ennek alapján az orosz vezetés le fogja vonni a szükséges következtetéseket"

- mondta.

Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése szükséges ahhoz, hogy a tálib mozgalom lekerüljön a terrorista szervezetek listájáról Oroszországban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Elismerte, hogy Moszkvát meglepetésként érte, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, mert Oroszország azt hitte, az afgán hadsereg egy ideig ellen fog állni.

"De úgy tűnik, túlságosan optimisták voltunk az amerikaiak és a NATO által kiképzett fegyveres erők minőségének megítélésében. Mindannyian megadták magukat az első lövésnél"

- fogalmazott Kabulov.

Hangot adott azon véleményének, miszerint az a narratíva, hogy Afganisztán előzetes forgatókönyv alapján került ilyen hirtelen a tálibok kezére, csupán az amerikaiak kudarcát próbálja elrejteni.
   
Tévényilatkozatában Kabulov az új afganisztáni hatalom elismerését attól tette függővé, hogy a jövőben a gyakorlatban hogyan tartja majd tiszteletben a szabályokat, valamint az alapvető állampolgári és emberi jogokat. Elmondta, hogy telefonmegbeszélést folytatott amerikai kollégájával, a tálibokkal Dohában tárgyaló Zalmay Khalilzaddal.

A kabuli orosz nagykövetségen a TASZSZ orosz hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy Asraf Gáni afgán elnök bankókkal megrakodott helikopteren menekült el Afganisztánból.

"Négy autót tömtek meg pénzzel, a pénz egy részét a helikopterbe próbálták meg begyűrni. Nem fért be minden és a pénz egy része a repülőtéren maradt"

- mondta a névtelenül nyilatkozó orosz diplomata.