Támad a GMO! - A legfrissebb Bar!kádban

Pörzse Sándor: Béli Balázs azt üzente…

Béli Balázs tehát azt üzente: 1. Szánalmas helyzetben van az a magyar újságírás, amelyik a saját díjainak nyertesét inkább nem teszi közzé. 2. Eljutottunk oda, hogy már a nevünk kiejtése is így vagy úgy, de félelmet kelt. Ebben a helyzetben az elhallgatás a legnagyobb dicséret. 3. Pont azok viselkedtek a legundorítóbb módon, akik két héttel ezelőtt a Charlie Hebdo-események idején a legnagyobb pofával énekeltek sajtószabadságról.

Lánczi Richárd: A Földet uraló gyíkemberek és Hirosima

Érdekes! Milyen furcsa! Rengeteg alkalommal olvashatjuk bizonyos témájú cikkek alatt ezeket a kommenteket, amelyekhez sokszor hosszú leírást mellékelnek igen meghökkentő teóriákkal. Bevallom, legtöbb esetben élvezettel olvasom a konteókat, más néven összeesküvés- vagy konspirációs elméleteket. Az egyik kedvenc ilyen témám az emberbőrbe bújt gyíkemberek (reptilian humanoids), akik a Földet uralják.

Támad a GMO!

A magyar lakosság egyértelműen elutasító a génmanipulált élelmiszerekkel szemben, s az Alaptörvény is garantálja a génmódosított szervezetektől mentes mezőgazdaságot. Ugyanakkor az uniós jog elsőbbséget élvez a tagállami joggal szemben – az Alaptörvényt is beleértve –, így meghatározó az uniós szabályozás. Hogy hogyan lesz végül egy GMO termesztése mégis engedélyezve hazánkban, arról Balczó Zoltán, a Jobbik európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer- biztonsági Bizottságának tagja beszélt a Bar!kádnak.

Tópark újratöltve

Volt idő mikor úgy tűnt, a Tópark-beruházás bukása padlóra küldi a közreműködő cégeket és személyeket. Azonban a csúfos kudarc ellenére az egyik kulcsszereplő, Berta Zsolt ismét belevágna a projektbe. Míg a másik kulcsember, Kovács Gábor bankár állami segédlettel a művészeti világban építi tovább karrierjét.

A mindig újratöltött fegyver

Óriási közhely, de mint minden közhely, ez is igaz: a világ a feje tetején áll. Az erre hivatott, tökéletesen értékmentes gépezet jó ideje hadjáratot folytat a nemzetek, családok, hagyományok, vallás ellen az esélyegyenlőség, elfogadás, egyenjogúság nevében. Menetelnek a szabadságért, testvériségért, toleranciáért, miközben a józan észre nincs kereslet. A Charlie Hebdo-affért követő emberi jogi hisztériát meglovagolva újra hallatja hangját a világméretű meleglobbi is. S nem is akármekkora decibelen üvölt.

Itthon otthontalanul

A Sovány házaspár néhány évvel ezelőtt költözött vissza Magyarországra több évtizedes külföldi munkavégzés után. Bökönyben vettek házat, mert a szívük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre húzta őket, azonban nem gondolták, hogy az eltervezett békés nyugdíjas éveket pokol váltja fel, és nem sokáig lesz maradásuk a faluban.

Csökkenő Fidesz, erősödő Jobbik, stagnáló baloldal

Az Iránytű Intézet közvélemény-kutatása szerint a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 23 százalékon áll, míg a Jobbikra a teljes népesség 16 százaléka szavazna. A Fidesz–KDNP szavazótábora kevéssel kétmillió alá csökkent, a Jobbiké 1,2-1,3 milliósra növekedett. Az MSZP jelenleg is a baloldal legnagyobb ereje 8 százalékos támogatottságával, melyet az LMP követ 5 százalékkal.

Kelet-európai „ellenség–barát felismerő”

Egy ideje foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen esélyei vannak Kelet-Közép-Európa (a Balkánt is ideértve) országainak a gazdasági felemelkedésre, illetve az egymással való kapcsolatok normalizálására. Az itt élő népek egymáshoz, illetve a nagyhatalmakhoz fűződő viszonya meglehetősen bonyolult képet ad, s ezek a kapcsolatok nem írhatók le matematikai egyenletként, itt semmi sem fekete vagy fehér. Hogy kicsit megpróbáljunk kiigazodni ebben a témában, Horváth Ádámhoz fordultunk segítségért, aki a legtöbb személyes tapasztalattal rendelkezik a térségből, számtalanszor megfordult a górcső alá vett országokban.

Traktortól a vakuig

Annak ellenére, hogy kollégák vagyunk, három napig tartott időpontot egyeztetnünk az interjúra. Mikor végre találkoztunk, akkor is épp Szerbiából tartott hazafelé, mert „átugrott megnézni, mi újság a menekültekkel”. Klasszikus értelemben nem a legjobb interjúalany, mert azt szereti, ha inkább a képei beszélnek helyette. Ha viszont belőlük szeretnénk olvasni, sokat elárulnak róla: megszállott, kicsit őrült – persze jó értelemben – és rendkívül tehetséges. Ő Béli Balázs, a Bar!kád MÚOSZ-nagydíjas fotósa.

Magyarság a Zsil völgyében

Utóbbi két kirándulásunk alkalmával bejártuk a Vulkán-hegységet, majd Maderspach Viktor alakját és az első világháború Zsil-völgyi eseményeit idéztük meg. De hogyan is éli mindennapjait a Zsil-völgyi szórvány magyarság mostanság, a XXI. század elején? Mielőtt bekopogtatnánk hozzájuk Lupényba és Vulkánba, kicsit helyezzük el a térképen a Zsil-völgyét!

Obrusánszky Borbála: Kaukázusi kitekintő (őstörténeti melléklet)

Őseink egy része a kaukázusi térségből érkezett a Kárpát-medencébe. Az uráli elmélettel ellentétben erre számos bizonyíték akad, amelyből most bemutatunk néhányat.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!