Vízi erőművet építenek az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjába

Vízi erőművet építenek az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjába

Vízi erőművet építenek egy tanzániai vadvédelmi rezervátumban, amely Afrika egyik utolsó nagy, érintetlen vadonja - adta hírül az MTI.

"Hat hónapot adtunk az építtetőknek az előkészületekre. Ez most befejeződött és az építkezésnek el kell kezdődnie"

- jelentette be közleményében Medard Kalemani tanzániai energetikai és ásványügyi miniszter. A Selous Vadrezervátumban lévő Stiegler szurdokban két egyiptomi vállalat fogja felépíteni az erőművet, amelynek becsült költsége 3,9 milliárd dollárra rúg.

A rezervátum területe mintegy 50 000 négyzetkilométer, körülbelül 400 állatfaj és egymillió állat élőhelye. Magában foglalja a Mikumi Nemzeti Parkot és a Kilombero Természetvédelmi területet.

A térséget 1982-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára, ezért 2018 decemberében az ENSZ nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezte súlyos aggodalmának adott hangot az építkezés tervei miatt.

A Svájcnál nagyobb területű térséget az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjának tartják. Környezetvédők bírálják a projektet, mondván az veszélyezteti a térség élővilágát, de a tanzániai kormány azzal érvel, hogy létfontosságú a vízi erőmű a kelet-afrikai ország energiaszükségletei kielégítésének megfelelő biztosítására.

A vízi erőmű a tervek szerint 222-re készül el és megkétszerezi a jelenlegi energiatermelő kapacitást megkétszerezi 2,1 gigawattra.