552 milliárd forint taopénz folyt el a sportszövetségek között

Nagy értelme volt.

522 milliárd forint társaságiadó-bevétel (tao) ment az állam helyett a sportszövetségek és a klubok kasszájába 2011 óta – ez derül ki a szövetségek adataiból, amelyeket a 24.hu kért ki. A látványcsapatsportok közül csak a labdarúgás 228 milliárd forinthoz jutott Orbán Viktor kormányzása alatt a taoból. A miniszterelnök házi csapatának, a Felcsútnak minden korábbinál jobb éve volt tavaly: 3,6 milliárd forintot szedett be vállalkozásoktól.

A 24.hu összesítése szerint a legnagyobb kedvezményezett továbbra is a futball. A közvetett állami támogatásnak minősülő taopénzek több mint 40 százaléka a labdarúgás finanszírozására ment, összesen 228,6 milliárd forint a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint. Ráadásul ez a már lehívott összeg, az MLSZ összesítése szerint az egyesületek 379,3 milliárd forint összegben kértek támogatást. Ebből 196,7 milliárd forintot hagytak jóvá – ez az igényelt összeg 52 százaléka –, és 163 milliárd forintot, a jóváhagyott pénz 83 százalékát hívták le a pályázók, amihez még hozzájön az MLSZ programjain keresztül felhasznált 66 milliárd.

Kézilabdára 122,1 milliárd, kosárlabdára 76,2 milliárd, vízilabdára 55,3 milliárd, jégkorongra pedig 35,8 milliárd forint jutott 2011 óta, míg a látványsportok közé tavaly bekerült röplabda egy év alatt 3,7 milliárd forintra tett szert.

Mint ismert, a taoról kimondta már a Kúria is, hogy közpénz, ennek megfelelően a köz jó érdekében kellene elkölteni, de ha már a miniszterelnök hóbortjára megy el, akkor legalább ne titkolják el a részleteket.

Az pedig egy külön fejezet, hogy értelme se nagyon van az egésznek, mindezt jól példázza a Felcsút esete,

a névbitorló klub hét év alatt 17,6 milliárd forinthoz jutott.

A fejlődés megkérdőjelezhetetlen:

A felcsúti akadémista, Vida Kristóf legendás gólja

Egyébként ebbe az összegbe nem tartoznak bele a stadionépítésekre elszórt milliárdok.

Az pedig külön pikírt, hogy a Magyar Szociális Fórum pont ma jelentette, hogy 200 magyar fagyott halálra az idei télen, többségük a fűtetlen otthonukban, vagy kórházakban.