Tárki: a Fidesz népszerűsége múlik – a Jobbik stabil második

Azt írták, hogy a legnagyobb változást január és április között a Fidesz-KDNP táborában regisztrálták, mely statisztikailag is jelentős mértékben csökkent. A teljes népesség körében a kormányzó jobboldali pártszövetség szavazótábora 31-ről 27 százalékra csökkent január és április között, a pártválasztók körében pedig még ennél is nagyobb mértékben, 54-ről 47 százalékra esett vissza.

Mindeközben a Jobbik támogatottsága stabil: a teljes népességen belül a januári 12 után áprilisban 11 százalék, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 20 százalék volt. A szocialista párt támogatottsága 10 százalékra nőtt, a pártválasztók között pedig 12-ről 18 százalékra emelkedett. A teljes népességen belül a Lehet Más a Politika (LMP) százalékon áll.

A közlemény szerint a legnépesebb választói csoportot továbbra is a pártot nem választó, passzív kör teszi ki, amelynek 43 százalékos aránya nem változott lényegesen az elmúlt időszakban. Megjegyezték azonban, hogy ezen a "látens csoporton" belül a válaszmegtagadók, a pártválasztásukat eltitkolók aránya jelentősen nőtt, 12-ről 16 százalékra, míg a bizonytalanoké kismértékben, 30-ról 27 százalékra csökkent.