Tarlós keményebb, mint a kád széle

A főpolgármester megbízta a BKK vezérigazgatóját, hogy tervezze meg, hogyan adják át az államnak a HÉV-eket.

A VS.hu információi szerint a főpolgármester megbízta a BKK vezérigazgatóját, tervezze meg, hogyan adják át teljesen az államnak a HÉV működtetését, és ezzel együtt a tulajdonjogát is.

Tarlós István erre még karácsony előtt utasította Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatóját, hogy dolgozza ki a HÉV állami kézbe adásának forgatókönyvét. A VS.hu értesülése szerint a főpolgármester szűk határidőt szabott a feladatra.

A főpolgármesteri hivatal nem cáfolta és nem is erősítette meg értesülést. A portál megkeresésére azzal reagált: „Tarlós István főpolgármester a január 8-án tartandó Budapestinfón tájékoztat az aktuális fővárosi témákról és válaszol az újságírói kérdésekre.”

Mint ismert, a fővárosnak évente 16-18 milliárd forintba kerül az elővárosi közlekedés finanszírozása, ebből 4 milliárdot az utasok fizetnek ki. Tarlós a maradék 12 milliárdot kéri a kormánytól, amely azonban nemhogy plusz pénzt adna, inkább fokozatosan kihátrál: tavaly bejelentette, évente 3 milliárd forinttal csökkenti a BKV normatív – azaz az említett 12 milliárdtól független – támogatását.