Tarlós szembemegy a Fidesszel

Budapest főpolgármestere az ATV-nek adott interjújában több kérdésben is ellentmondott a Fidesznek.

Az Orbán-Simicska háború kirobbanása óta a Közgép sorozatosan elesik az állami beruházásoktól, melyeket korábban rendszerint a Fidesszel ápolt szoros kapcsolatok miatt megkapott. Tarlós István elmondta, hogy ő nem foglalkozik ezzel, és miatta nyugodtan nyerhet tendert Simicska Lajos cége. A lényeg, hogy a kivitelező eleget tegyen a kötelezettségeinek.

A dugódíj felelősségét a szocialistákra terelte, Demszky Gáborban fogalmazódott meg először ez az adóforma, azóta pedig Brüsszel várja az ezzel kapcsolatos fejleményeket. A 4-es metróval, és az Alstom szerelvényekkel kapcsolatban kikérte magának, hogy az ő elképzelései alapján valósultak volna meg ezek a beruházások:

„Erről kérdezzék meg Demszky urat. Az egy dolog, hogy most én vagyok a főpolgármester, de előtte 18 évig azt hallgattam, hogy ez a világ legjobb beruházása, amit a gonosz jobboldal akadályoz. Most meg hirtelen tőlem kezdik kérdezni, hogy miért kellett Alstom szerelvényeket hozni? Hát, azért, mert 2005-ben arra szerződtek le. Mi ezt készen kaptuk, nem én választottam, nem is a jelenlegi közgyűlés. „Miért vállalták be a dugódíjat?” Biztos, hogy igazságosnak tartja, hogy ezt tőlem kérdezi most?”

A főpolgármester hozzátette, hogy a dugódíj csak akkor valósítható meg, ha az útdíj törlésre kerül, ugyanis a kettő összeegyeztethetetlen: „A párhuzamos bevételszerzés nem lenne túl szerencsés.”

A korábbi Lázár Jánossal kapcsolatos konfliktusát a Budapestet érintő fejlesztési források kapcsán végül Orbán Viktor zárta le, ezzel a mondattal:

„ne csináljátok már ezt, Budapest főpolgármestere, meg az én miniszterem nem így kellene, hogy együttműködjenek.”

A vasárnapi zárva tartás kapcsán elmondta, hogy keresztény emberként a vasárnap szerepét pihenőnapnak tartja, de a jelenlegi feszült közhangulatban nem tette volna meg ezt a lépést. A kormánypártok bojkottot hirdettek a Simicska Lajos médiabirodalmához tartozó platformokkal szemben, de Tarlós ezzel is szembemegy, és továbbra is járni fog a Hír Televízióhoz, ha kap meghívást.

Ezen tények ellenére is szoros politikai szövetségnek tartja a Fidesz és Tarlós István alkotta duót. Az Orbán-Simicska háború kapcsán felmerülő kérdésekre diplomatikus választ adott, elmondása szerint nem ismeri az ügy hátterét, de egy miniszterelnök nem veheti jó néven azokat a mondatokat, amik elhangzottak róla.