Büntetett előéletűvé vált a fideszes polgármester, így nem maradhat posztján

Büntetett előéletűvé vált a fideszes polgármester, így nem maradhat posztján

Jogerős ítélet született a Békés megyei Méhkeréket vezető Tát Margit polgármester költségvetési csalási ügyében.

A Magyar Narancs beszámolója szerint a Gyulai Törvényszék is helyben hagyta a tavaly májusban bűnösnek kimondott polgármester büntetését. Tát Margitot akkor 1 év 10 hónapos börtönbüntetéssel sújtották, amit két év próbaidőre felfüggesztettek, illetve 600 ezer forintos pénzbírság megfizetésére is kötelezték. A Törvényszék azonban egy döntő ponton megváltoztatta az első fokon meghozott ítéletet, amely akkor előzetes mentességet adott Tát Margitnak. 

Az ügyészség költségvetési csalással gyanúsítja a fideszes polgármestert

"Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós - az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő - szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa" - áll a fideszes polgármester ügyében megszületett vádiratban.

Ez azt jelentette, hogy nem számított büntetett előéletűnek, így megtarthatta a polgármesteri posztot.

A Gyulai Járásbíróság tavaly májusi ítéletének ezt a rendelkezését fellebbezte meg a Gyulai Járási Ügyészség, így tehát Tát Margit büntetett előéletűnek számít, ami azt is jelenti, hogy nem lehet tovább polgármester, ezért új választást kell majd kiírni.

A most kimondott jogerős ítélet indoklásában a büntetőtanács kimondta, hogy az EU támogatta méhkeréki bűnmegelőzési program nem valósult meg, és az arra kapott pénz nagy része annak ellenére sem térült, hogy a vádlottak egy meghatározó része - Tát Margit kivételével - jelentős összegeket térített meg. Ez összességében közel 17 millió forint, de hogy a fennmaradó 14-15 millió sorsa mit lett, homályos.

Nem tehetek mást, a döntést tudomásul veszem. Mindezek mellett viszont folytatom a megkezdett munkát Méhkerékért

- reagált röviden Facebook posztjában Tát Margit. 

A fideszes polgármester azonban nem fejtette ki bővebben, hogy ezt hogyan képzeli miután büntetett előéletűként távoznia kell a település éléről.