Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja

A budapesti, jó állapotú lakások bérleti díja a középmezőnyben van az uniós fővárosok között.

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest.

Ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után

- ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.

A felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálták, így az árak nem a normál bérlet díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt.

A vizsgálatba bevont budapesti lakások 3 szobásak, a bérleti díjakat a budai I., II., III, XI. és XII. kerületi lakások, valamint a pesti oldalon az V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületben található központi elhelyezkedésű ingatlanok adatai alapján számolták. A felmérést magyar részről a Duna House adatokkal támogatta.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kiemelte a horvát főváros, Zágráb (20 százalék) és Bulgária központja, Szófia (20 százalék) után az uniós országok fővárosai között hazánkban emelkedtek a legnagyobb mértékben a vizsgálatba bevont lakások bérleti díjai az Eurostat tanulmánya szerint.

Ennek ellenére Budapest az összes vizsgált ingatlankategória tekintetében továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el.

A Brexitnek köszönhetően az uniós tagállamok fővárosai között London helyett a 2023-as adatok alapján Dublin lett a legköltségesebb lokáció, ahol a magyar főváros árainak a duplájáért bérelhetők ezek az ingatlantípusok.

A környező országok fővárosai közül tavaly Ljubljanában 13 százalékkal, Bécsben 11 százalékkal, Bukaresten 10 százalékkal, Pozsonyban pedig 7 százalékkal nőtt az ingatlanbérlés költsége 2022-höz képest, míg a többi városban 2-15 százalék közötti mértékben növekedtek a bérleti díjak. Az unión belül enyhe fokú, 1 százalékos csökkenésre Helsinkiben, jelentősebb, 13 százalékos enyhülésre pedig Litvániában volt csak példa - tette hozzá a szakértő.

A felmérés alapján a közép-európai régióban Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után a budapesti belváros a legdrágább, a hazainál kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Varsóban és Bukaresten is.

A brüsszeli egyszobás lakások 10 százalékkal drágábbak a budapestieknél, átlagosan 980 euróért lehet őket bérbe venni, azonban a nagyobb, háromszobás ingatlanok bérleti díját nézve, a magyar fővárosban 100 euróval jobban jár a bérlő. Legdrágább városnak Dublin, Luxembourg és Párizs számít, míg legolcsóbban Szófiában lehet lakást bérelni - közölte a Duna House.

(Címlapkép: Alfahír)