Teherautó-vezetés okosan: hogyan ülj, hogy elkerüld a betegségeket? (X)

Teherautó-vezetés okosan: hogyan ülj, hogy elkerüld a betegségeket? (X)

A teherautó-vezetők élete nem könnyű, hiszen hosszú órákat töltenek a volán mögött, gyakran megszakítás nélkül. Az egy helyben való ülés nagyon megterhelő lehet, sokszor nagyobb veszélyt jelenthet a hátfájás kialakulása, mint bármilyen baleset.

Ha még csak munkát keresel a kamionos világban, akkor szétnézhetsz például a soforallas.com 7,5 tonnás teherautó állásokat kínáló hirdetései között is. Arra viszont készülj fel, hogy nem lesz olyan egyszerű a munka. Te is sokat fogsz ülni a vezetőülésben, fontos, hogy figyelj a helyes testtartásra, mert a krónikus hátfájás az egyik leggyakoribb probléma, amivel a sofőrök szembenéznek. Nézzük meg, hogyan kerülheted el ezt a problémát!

Az egyenes hát mindennek a titka

A legfontosabb szabály: mindig tartsd egyenesen a hátadat! Az ülésen görnyedve, rossz testtartással vezetni rövid idő alatt is kényelmetlen lehet, nemhogy hosszú órákon keresztül. Az egyenes hát segít elkerülni a derékfájást, amellett a gerinced és az izmaid megfelelő támaszt kapnak.

Minden legyen tökéletesen beállítva

Indulás előtt szánj időt a megfelelő beállításokra! Az ülés helyzetét úgy állítsd be, hogy könnyen elérd a pedálokat, de ne kelljen nyújtózkodnod hozzájuk. Az ideális távolság a mellkas és a kormány között körülbelül 30 cm, így kényelmesen elérheted a kormányt anélkül, hogy a karjaid nyújtott helyzetben lennének. Fontos, hogy legyen elég fejtér is, és minden irányba jól ráláss mindenre, főleg a tükrökre.

A megfelelő üléspozíció eléréséhez ezekre ügyelj:

Ülés: Tartsd magasan és előre döntve, hogy a lábaid természetesen érjék a pedálokat.

Tükrök: Állítsd be őket úgy, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a fejed mozgatni a kilátás érdekében.

Kormánykerék: Kényelmesen elérhető legyen anélkül, hogy befeszíted a karjaid. Lábaid ne legyenek akadályok a tekerés közben.

Fejtámla: Pont ott legyen, ahol a fejed természetesen pihen.

Háttámla: Legyen egyenes, hogy a hátadat teljesen támassza.

Deréktámasz: Úgy szabályozd, hogy enyhítse a gerincedre nehezedő nyomást.

Mit csinálj a pihenőidőkben?

Ha mindent tökéletes beállítottál, akkor is órák hosszat kell majd ülnöd és ez bizony a legideálisabb helyzetben is megterhelő. Éppen ezért pihenőidőben fontos, hogy alaposan átmozgasd minden testrészedet.

Néhány perc séta, nyújtózkodás, egy kis láb- és karkörzés csodákat tehet. Az egyszerű nyújtógyakorlatok, mint a nyak oldalra hajtása, a karok és lábak nyújtása segítik az izmokat ellazítani.

Milyen betegségek kialakulása fordulhat elő?

Az egész napos ülés jelentős nyomást gyakorolhat a gerincedre, ami hosszú távon porckorongsérvhez vezethet. A rossz tartás következményeként gyakran kialakulhatnak nyaki problémák is. Ha az ülés helytelenül van beállítva, a térdekre is túlzott nyomás nehezedhet.

A legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire, és ha fájdalmat érzel, ne hagyd figyelmen kívül! A Sofőr állás oldalon a hirdetések mellett sok hasznos tippet is találsz, ami kamionsofőrként jó fog jönni. Böngéssz bátran ezen a honlapon!