Kétszer is a legjobbak voltunk a téli olimpián, de így sincs aranyunk

Elcsalt magyar aranyak.

A hetven éve rendezett téli olimpia előtt tartották az Európa-bajnokságot Prágában. Itt Király Ede a negyedik, Kékessy Andrea a hetedik helyen végzett egyéniben. A párost viszont meggyőző fölénnyel nyerték, olyannyira, hogy a csehek elismerték: a magyarok a mezőny felett vannak.

Ezután Svájcba is esélyesként utaztak. A programot egyszer olvadás miatt félbeszakították, mert nem lehetett használni a jeget, majd érkezett egy durva hidegfront. A páros műkorcsolyázókat hóvihar fogadta, de a rendezők úgy döntöttek, hogy ez nem probléma. A csehek női tagja sírva hagyta el a pályát, semmit nem látott a havazástól, három perc után feladták. A hó akkora intenzitással esett, hogy minden páros után kotrógépeket küldtek a jégre.

Utánuk a belgák következtek, korabeli tudósítások szerint a páros férfi tagja kétszer is hibázott, ráadásul 20 másodperccel rövidebb volt a programjuk, mint a megadott és kötelező 5 perc. A pontozók ezzel valamiért nem foglalkoztak, pedig komoly hibának minősül.

Őket követték a kanadaiak, akik jobbnak tűntek a belgáknál, mégis mögéjük kerültek.

Majd érkezett a magyar páros, feltűnő hiba nélkül, remek gyakorlattal kerültek a második helyre. Az időlimitet elszúró és egyéb hibákat is vétő belgák lettek az olimpiai bajnokok.

A Népsport a lapzárta miatt az eredménnyel együtt csak annyit közölt először, hogy:

„Kiemelkedtek a mezőnyből, de a nyugati blokk lepontozta őket.”

Másnap már részletesen ismertették a körülményeket. Eredetileg hét pontozó lett lett volna, de a tiltakozások miatt végül tizenegyen voltak. A magyar párost a magyar, a cseh és az osztrák zsűritag látta a legjobbnak.

Vadas Marcell volt a magyar bíró, ő azt nyilatkozta, hogy a jégen a mieink nyertek, ők hozták a legkorszerűbb kűrt. Dillinger Rudolf, az edző, azt mondta, hogy szegény ország vagyunk, ezért nem tudtuk megvendégelni a pontozókat a verseny előtt. A holland döntnök, Witt úgy látta, hogy „szinte teljesen egyforma klasszisokról van szó” ezért nehéz volt döntést hozni. Az angol bíró szerint a belgák jobban együtt voltak, de a magyaroké a jövő. A kanadai szerint Király Ede többször „pipált” a lábával, ezért nem lehetett olimpiai bajnok.

Néhány nappal később a Népsport így összegzett:

„Ha finomkodás nélkül, magyarán akarjuk kifejezni a pontozók ténykedését, röviden azt kell mondanunk: csaltak.”

Érdekes, hogy egy héttel később Davosban világbajnokságot rendeztek, ahol a Reuters szerint szintén a magyar páros volt a legjobb, de újra a belgáknak adták a legtöbb pontot. 1949 februárjában aztán sikerült megnyerni a világbajnokságot.

Végül a páros mindkettő tagja, nem együtt, de Kanadába emigrált. A kommunista diktatúra ezután internálta családtagjaikat, sőt, edzőjüket, Dillinger Rudolfot is, mert a hatóságok szerint ő tudhatott a szándékukról.

Volt még ilyen sztori

Az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián a Regőczy Krisztina-Sallay András alkotta jégtáncpáros ezüstérmet szerzett. Akkoriban mindenki csalásról beszélt, a többség a magyarokat tekintette igazi győztesnek, de hivatalosan a szovjet Natalija Linicsuk-Gennagyij Karponoszov páros végzett az első helyen.

38 év után újra érmet szerezhetünk a téli olimpián

A tíz sportolót és vezetőiket, edzőiket magában foglaló csoport dubaji átszállással érkezik meg Szöulba, majd néhány napot a dél-koreai fővárosban töltenek, s február elsején költöznek be a kangnungi olimpiai faluba, amikor az megnyitja kapuit."A tervezett munkát elvégeztük, kint már a gyorsításon lesz a hangsúly. Négy megbetegedés azért hátráltatta a felkészülést, de már mindenki túl van rajta.

(borítókép: Kékessy Andrea és Király Ede 1947-ben - moksz.hu)