Telik az idő, de továbbra is csapdában az autósok

Ha már kifizette az autót, mégis többel tartozik mint az elején, akkor ott valamit tenni kéne. Igen, a kormánynak.

Az országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján az autóhitelekre fókuszálva leszögezte: elégtelenek az eddigi kormányzati lépések, ezért a Jobbik egy olyan komplex intézkedési tervet dolgozott ki, melynek lényege a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításában és az elszámoltatásban rejlik.

Z. Kárpát Dániel olyan példát említett a visszaélésekre, ahol a hiteligénylő már évek óta törleszti autójának vételárát, mégis, további kétszer annyi pénzt kellene befizetnie a pénzintézethez az időközben elértéktelenedő autója után, mint eredetileg. Közölte: a Jobbik szakértői úgy kalkuláltak, hogy az autóhiteles szerződések mintegy 70 százaléka szabálytalanul lett megkötve, mert vagy az akkori árfolyamot nem tüntették fel megfelelően, vagy éppen az üzletkötőknek nem volt megfelelő végzettségük.

A parlamenti politikus „kozmetikai segítségnek”, és „szánalmasan kevésnek” nevezte azt, amit eddig az autóhitelesek kaptak. Bírálta továbbá a kormányt azért, mert az paktumot kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal arról, hogy a bankszektort nem sújtja további terhekkel annak belegyezése nélkül. Így viszont a Jobbik szerint kérdéses, hogyan akarnak segíteni a becsapott embereken.

Mint elmondta, olyan átfogó fogyasztóvédelmi razziát indítanának, melyben ügyfelenként és szerződéstípusonként vizsgálnák felül az összes ügyletet, akár azokat is, amiket már felmondtak. Ezt követően szükségesnek tartanak létrehozni egy kártérítési alapot, melybe a szabálytalanságokat elkövető bankok köztelező jelleggel fizetnének be, és ebből segítenének azokon az ügyfeleken, akiket „módszeresen, legalizáltan fosztottak ki”.

Sokkal bátrabb, sokkal markánsabb beavatkozást szorgalmazunk – fogalmazott a képviselő, hozzátéve: semmiféle visszaélést nem lehet legalizálni, törvénybe foglalni, és egyik sem maradhat megtorlás nélkül.