A selyemzsinór elmaradt, de a fideszes politikusnak távoznia kell a teniszszövetség éléről

A selyemzsinór elmaradt, de a fideszes politikusnak távoznia kell a teniszszövetség éléről

Bár úgy tűnt felszámolás alá kerül a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), Orbán Viktor miniszterelnök megkönyörült a szövetségen, ugyanakkor csak feltételekkel, mivel távoznia kell Szűcs Lajos kormánypárti képviselőnek a szövetség éléről. 

Még tavaly márciusban írtunk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a Magyar Tenisz Szövetség ellen. A döntés előzményének hátterében az állt, hogy az utóbbi időben több visszás ügy is napvilágot látott a szövetség munkáját illetően.

A minisztérium három ügyben is vizsgálatot indított: a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és a ifjúsági tenisz csapat világbajnokság sportrendezvény szervezésében tapasztalt hiányosságok miatt. A gyanú szerint közbeszerzési eljárások nélkül, tehát valószínűsíthetően jogszabályellenesen történtek mindhárom verseny esetében a beszerzések.

A gondok azóta sem csitultak. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő 3,5 milliárd forintot kért az Emmi-től a szervezet konszolidálása érdekében. A Népszava legfrissebb információi szerint az MTSZ megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen. Erre azért is szükség van, mert öt elnökségi tag bejelentette lemondását a múlt héten, amikor kiderült, hogy pénzügyileg csődbe jutott az MTSZ, csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja.

A tisztújító közgyűlést június 12-én tarthatják meg, azonban a legnagyobb probléma az, hogy nincs jelenleg senki egyelőre, aki vállalná a feladatot. A kormány az elmúlt hetekben az egykori kiváló teniszezőtől, Taróczy Balázstól kért javaslatokat.  A párosban kétszeres Grand Slam-győztes úgy tudni három jelöltet terjesztett elő: Babos Csabát, a jelenlegi legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea édesapját, Homonnay Gézát, a Feneketlen-tónál működő teniszcentrum vezetőjét és Gém Pétert - korábban játékos volt - aki sikeres üzletember, a magyar Dorko sportruházati cég alapítóját. 

Azonban Babos Csaba és Homonnay Géza visszautasította a felkérést, míg Gém Pétert nem támogatták volna, mert tagja volt a korábbi elnökségnek. Taróczy javaslatot tett volna ellenzéki részről is, de a kormány visszautasította, hogy olyan jelölt álljon a szövetség élén, aki nem szimpatizál a kormánnyal. Ráadásul a vezetés nem akar olyan irányítót látni az MTSZ élén, aki az elmúlt években nyíltan bírálta az egyelőre még elnöki pozícióban lévő fideszes irányítót.

Így egyelőre elnökjelölt nélkül, de már anyagilag "kisegítve" várja a jövőt a Magyar Tenisz Szövetség.