Földért és vízért ölik egymást az emberek

Földért és vízért ölik egymást az emberek

Legalább 164, saját földjét az ipar és a mezőgazdaság terjeszkedésétől védelmező embert öltek meg tavaly világszerte, a legtöbbet a Fülöp-szigeteken - közölte az ilyen felmérésekkel foglalkozó brit székhelyű Global Witness nevű emberi jogi szervezet.

A Global Witness idestova hét éve készít ilyen összesítéseket. Tavaly a világ 19 országában gyújtött adatokat, és arra jutott, hogy egy hétre átlagosan három gyilkosság jutott.

A bányaipari tevékenységgel hozható összefüggésbe 43 gyilkosság, de öltek meg vízerőművi beruházások, fakitermelés és mezőgazdasági beruházások ellen tiltakozókat. Az előző évhez képest tavaly megnégyszereződött a vízhasználattal összefüggő vitákban megöltek száma - 17 halálos áldozat volt - amit a szervezet részben az általános felmelegedéssel, a szokatlan esőzésekkel és talajvizek elapadásával magyaráz kiváltképpen Latin-Amerikában, Afrikában és Dél-Ázsiában.

A Fülöp-szigetek vezeti a dicstelen statisztikát 30 gyilkossággal, őt követi Kolumbia 24, India 23, Brazília 20 és Guatemala 15 emberöléssel.