Terrorellenes koalíció: új csatlakozók

Három új ország, Nigéria, Tunézia és Malajzia csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése érdekében összefogott nemzetközi koalícióhoz.

Obama szerint több mint 60 ország - köztük több arab állam - működik együtt az Irak és Szíria jelenetős területeit ellenőrzése alá vont IÁ legyőzése érdekében.

A több mint 100 ország, 15 nemzetközi valamint 120 civil és magánszervezet képviselőinek részvételével megtartott tanácskozás megnyitása előtt az amerikai pénzügyminisztérium 15, az IÁ-t támogató személlyel kapcsolatban jelentett be szankciókat, a washingtoni diplomáciai tárca pedig 10 magánszemélyt és öt szervezetet nyilvánított terroristának.

Az amerikai elnök a fórumon arra figyelmeztetett, hogy az IÁ legyőzése időbe telik majd, de a militánsok végül veszíteni fognak, mert semmit nem kínálnak a halálon és a pusztuláson kívül. Egyebek között elmondta, hogy noha Irakban Moszul, Falúdzsa és Ramádi még mindig az dzsihadisák kezén van, az országban az IÁ által elfoglalt terület a harmadára csökkent, és már 18 ország vesz részt az iraki erők kiképzésében.

Elmondta, hogy az intenzívebb légi kampánynak és a török határvidék erősebb ellenőrzése nyomán csökkent a külföldi fegyveresek beszivárgása a régióba.

Barack Obama megismételte, hogy minden országnak,

köztük Oroszországnak és Iránnak is szerepet kell kapnia a szíriai politikai átmenet bonyolult mechanizmusának kidolgozásában.

Ismét elmondta, hogy álláspontja szerint az arab országban - Moszkva álláspontjával szemben - új vezetőre van szükség.

Az amerikai elnök felhívta a figyelmet, hogy önmagában kevés csak katonai vereséget mérni az IÁ-ra, a szervezetet ideológiai téren is semmissé kell tenni, az általa fenyegetett területeken pedig növelni kell a gazdasági lehetőségeket és ki kell terjeszteni a politikai jogokat.