Terrortámadás történt pénteken Moszkva mellett, legalább 90 ember meghalt

Terrortámadás történt pénteken Moszkva mellett, legalább 90 ember meghalt

Több mint 90 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. A Kreml közlése szerint közben elfogták a terroristákat.

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban - közölte szombaton a Kreml.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határhoz közelében fogták el.

Az SZK szerint több mint 90 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van.

60 felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos

Mihail Murasko egészégügyi miniszter közölte, hogy 115 sebesültet, köztük öt gyereket kezelnek kórházban, 60 felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat reggelre 107-re bővítette a kórházban ápolt és azonosított személyek nyilvánosságra hozott névsorát.

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel.

Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott.

A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, "Gyászolunk 22.03.2024" felirattal. A főváros templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról.

Moszkvában és környékén miden tömegrendezvényt betiltottak

Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások. A történtek miatt egyebek között törölték a hétfőre tervezett Oroszország-Paraguay barátságos labdarúgó mérkőzést is.

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet. "Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra" - közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

A moszkvai amerikai nagykövetség óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek. Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete "őszinte részvétét" nyilvánította "az orosz népnek", és megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a lövöldözést követően kiadott közleményében elítélte a terrortámadást, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és az orosz néppel.

Giorgia Meloni olasz kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az ártatlan moszkvai civilek elleni vérengzést.

António Guterres ENSZ-főtitkár a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának.

(Címlapkép: Mentőautók érkeznek a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épülethez, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A támadásnak legkevesebb negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)