Belelendült Szijjártó, mire a fél csapatot kihozták a barlangból, a magyar kormány is segítséget ajánlott

Gyorsan reagált a magyar kormány. Kint van az ötödik gyermek is.

A mentőcsapatok előző hét hétfőn találták meg azokat a gyerekeket, akik a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben ragadtak a heves esőzések okozta víz miatt. A fiatalok akkor már kilenc napja, június 23. óta ott raboskodtak, az is csoda, hogy életben maradtak.

Tehát ma járunk a 17. napnál. És miután kimentették az első négy gyermeket, a magyar kormány is segítséget ajánlott.

Magyarország felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter újságíróknak elmondta:

"természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció”.

Kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között - mutatott rá.

Ez mind szép jó, csak egy kicsit késő. A legfrissebb információk szerint nemrég hozták ki az ötödik gyermeket a búvárok.

Szijjártó elismerte, hogy a thaiföldi kormány megköszönte a felajánlást, de közölte, hogy a világ szinte valamennyi országából érkezett már valamilyen felajánlás, így egyelőre nem kell semmi. Ha mégis, majd jeleznek.

Ilyen az, amikor már egy hete minden arról szól, hogy nemzetközi összefogás segíti a mentést. Fizikailag, ott, helyben, igaziból.

Ha minden a tervek szerint halad, két nap múlva már mindenkit sikerül kihozni. Jó kérdés, hogy a magyar mentőcsapat egyáltalán odaérne-e időben.

Persze lehet, hogy csak egy diplomáciai gesztust akart tenni a magyar külügy, amikor látták, hogy már a fél világ túlvan ezen. De minden bizonnyal elegánsabb lett volna ezt a háttérben csinálni, nem pedig kamerák előtt. Mert ez egy hete még dicséretes lett volna, ma viszont már álszent és kínos.

A barlangban rekedt csoport 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből áll.

(Címlapfotó: Szigetváry Zsolt/MTI)