Tiborcz Istvánból is több kéne, mint Mészáros Lőrincből?

Tiborcz Istvánból is több kéne, mint Mészáros Lőrincből?

Ellenzékben még támadták, azután kormánypártként már megcsinálták azt a XII. kerületi ingatlanbizniszt, amelynek nagy nyertese Tiborcz cége.

„Mostanra vált a napnál is világosabbá, hogy az állam piaci ár alatt játszotta NER-kézbe a Svábhegy maradék zöldjét. Ezzel valóban sikerült megakadályozni a gyurcsányi ingatlanspekulációt – olyannyira, hogy a sztori végül a Tiborcz-kör ingatlanspekulációjaként vonulhat be a magyar gazdaságtörténetbe”

– így összegzi a valaszonline.hu a rezsimet a saját céljaira felhasználó Orbán családnak és üzletfeleinek a XII. kerületben zajló óriási, környezetpusztító beruházását.

A rombolást a fideszes polgármester, Pokorni Zoltán végignézte, dolga végeztével épp kiparkol a NER-ből, örökül hagyva az utódoknak a lecsupaszított, úgynevezett zöld Hegyvidéket.

A lap a svábhegyi gyerekkórház értékes, hathektáros ingatlanának beépítése ügyében felidézte a polgári Magyarország szlogenjével sokáig, sokakat ámító Fideszt, amely 2007-ben még a Gyurcsány-kormányt ostorozta, hogy a kórházbezárások hátterében biztosan a magánegészségügy pénzéhes térnyerése meg ingatlanmutyi áll. 2010 után az állam omladozó egészségügyi ellátásából tömegek vándoroltak át a magánszolgáltatókhoz.

De vissza a svábhegyi hat hektárhoz, amelyről szólva a Fidesz azért aggódott, hogy Gyurcsányék azt ellopják. Azért, hogy ez ne sikerüljön, a Pokorni vezette XII. kerület 2008 februárjában még változtatási tilalmat is elrendelt az érintett svábhegyi területekre, amely egészen 2010-ig tartott.

A hatalomváltás után elmúlt a veszély, a tilalmat feloldották

– közli a Válasz Online. Ez idő tájt Váczi János egykori fideszes alpolgármester az ingatlanok régebbi funkcióinak visszaállításáról, közösségi érdekű működtetésről beszélt. 2019- ben azonban „az új, magánosításpárti Fidesz végleg legyőzte a régi, mutyiellenes Fideszt”. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. villámgyorsan értékesítette árverésen az ingatlant, amelyet „lakásfejlesztő”, illetve „profilváltó” csomagokban kínált. Mivel azonban „elfelejtett büszkélkedni a győztesek nevével”, a portál kiderítette kilétüket. Mind a Béla király úti „lakásfejlesztő”, mind a Mártonhegyi–Eötvös úti „profilváltó” egység a kormányfő vejével összeépült, 28,4 milliárd forintnyi állami tőkével is felpumpált Central European Ingatlanalaphoz (CEI) került. Mostanra pedig tökéletesen kitisztult a kép:

a Gyurcsány-kormány bezárta, az Orbán-kabinet 2019-ben eladta, a Tiborcz István-féle üzleti kör „hazavitte”, majd most magánberuházásban lakóteleppé és irodakomplexummá formálja az érintett területet.

A Béla király úti zöld zónára tízlakásos társasházakat húz fel, kissé odébb, a Mártonhegyi úton pedig a BDPST Group épít panorámás irodaházat. Ez az egész is az Orbán-Gyurcsány-rendszer összeszervülését és összeforrottságát támasztja alá.

(Címlapkép: Tiborcz István a Parlamentben - Béli Balázs/Alfahír)