Újabb százmilliós támogatást nyert Tiborcz István biogazdálkodásra

Újabb százmilliós támogatást nyert Tiborcz István biogazdálkodásra

Tiborcz István idén márciusban mintegy 114 millió forintos támogatást kapott ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, valamint a tulajdonában álló biogazdaság fenntartására – hívta fel a figyelmet az RTL.hu az erről tanúskodó pályázati adatok alapján.

A miniszterelnök veje nem először részesült vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatásból: hét éve 170 millió forintnyi európai uniós hozzájárulást ítéltek meg neki.

A Tiborczhoz köthető gazdaságoknak ezzel összesen 284 millió forintot sikerült már megszerezniük EU-s forrásokból

– emlékeztetett a lap, arra is kitérve, hogy a Tiborcz család a Vidékfejlesztési Programból eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott.

Tiborcz István sajtósa az RTL-lel azt közölte, hogy az idén márciusban megítélt támogatási összeget 2024 végéig kapják majd meg. A szóban forgó termőföld Bicskén található, nagysága pedig 206 hektár. 

Az érintett területen Tiborcz a sajtósa szerint

több mint nyolc éve folytat biogazdálkodást, elsősorban az állattenyésztés takarmányozási igényeit kielégítő növényeket termeszt.

A cikkben megjegyzik, hogy az elmúlt években igen jövedelmező üzletté vált az ökológiai gazdálkodásra való áttérés az európai uniós támogatások miatt. Viszont az anyagi segítségre szükség van a hagyományos termesztésről való átállás, illetve a biotermesztés drága költségei okán, ám amint letelik az átállási időszak, és bioélelmiszerként lehet árulni a terméket, az eladási ár akár a korábbi másfél-kétszeresére is emelkedhet. 

Az Európai Unió bioélelmiszer-piaca a közösségi célkitűzés alapján a következő években még tovább növekszik, ugyanis a tervek szerint 2030-ra az EU mezőgazdasági területeinek egynegyedén ökológiai gazdálkodást folytatnak majd. Jelentős részben uniós támogatások útján Magyarországon eddig a különböző pályázatokon 80 milliárd forintot osztottak szét erre a célra. A Magyarországon előállított biotermékek nagy részét, becslések szerint közel 80 százalékát feldolgozatlanul exportálják, leginkább nyugat-európai országokba.