Tiborcz István újabb milliárdos hitelt kapott, a Jobbik törvényileg tiltaná le a rokonok pénzelését

Tiborcz István újabb milliárdos hitelt kapott, a Jobbik törvényileg tiltaná le a rokonok pénzelését

Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István újabb hitelt vehetett fel, ezúttal a teljesen állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banktól. Az összeg nem csekély,

8,4 milliárd forint.

A 24.hu úgy tudja, a Tiborcz közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt. a kedvezményezett, amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztését végezné el a pénzből. A miniszterelnök rokona úgy kapcsolódik a céghez, hogy az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja, ebben pedig Tiborcz István minősített többségi befolyással bír. A lap szerint a hitelszerződést december elején írták alá.

A belvárosi, Duna-parthoz közeli beruházás a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég még 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér melletti ingatlanokat.

A lap ugyanakkor rámutatott arra is, hogy Tiborcz érdekeltségeinek más hitele is van, a Dorottyát például az elmúlt években a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Takarékbank hitelezte.

Az tehát jól kivehető, hogy Tiborcz Istvánban látnak fantáziát a bankok. Nyilván nem véletlenül.

A családi üzletek felpörgetésének azonban gátat szabhat egy új határozati javaslat, amit szerdán a jobbikos Stummer János országgyűlési képviselő nyújtott be. A parlament honlapján elérhető, „A közpénzek családi kapcsolatokra tekintettel történő kifizetésének korlátozásáról” című javaslat úgy fogalmaz,

„Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot, amely szabályozza, hogy a kormány tagjának Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozója a hozzátartozó kormánytaghivatali ideje alatt ne juthasson állami segítséggel versenyelőnyhöz a többi piaci szereplővel szemben.”

Stummer a javaslat indoklásában azt írta, az utóbbi években a mostani hitelezés már a sokadik alkalom volt, amikor egyes kormánytagok, s különösen a miniszterelnök közvetlen környezete olyan állami segítséget kapnak vállalkozásaik fejlesztéséhez, amelyekről a Fidesz-családhoz nem tartozó magyar állampolgárok nem is álmodhatnak.

Az Alfahír megkeresésére a parlamenti képviselő azt mondta, álláspontja szerint az ilyen gyakorlatok súlyosan torzítják a piaci versenyt, ezzel párhuzamosan sértik a mindenkori nemzetgazdasági érdekeket. Mint fogalmazott, a „Lex Familia” névre keresztelt javaslat a kormánytagok hozzátartozóinak igazságtalan meggazdagodását akadályozná meg.