Jelentős árhullám érkezik a Felső-Tiszán

Jelentős árhullám érkezik a Felső-Tiszán

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet harmadfokú (vörös színű) figyelmeztetést bocsátott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira.

A figyelmeztetés értelmében hétfőn 18 órától szerdán 12 óráig a Felső-Tiszán, a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán árvizeket idézhet elő a következő két napban várható nagy mennyiségű csapadék. A legsúlyosabb fokozatú árvízi figyelmeztetés szerint a térségbeli folyók vízszintje több mint 20-30 centiméterrel meghaladhatja majd a töltések, gátak magasságát, s az áradás nagy károkat okozhat, és emberéleteket is veszélyeztethet.

Romániában két hete fordult esősre az idő, és szokatlanul sok csapadék esett. Az esőzések eddig elsősorban a Bánságban, valamint Hargita és Maros megyében idézték elő a folyók áradását. Továbbra is másodfokú (narancssárga) készültségi szintet jeleztek a székelyföldi és a bánsági folyókra is.

A meteorológiai szolgálat másodfokú figyelmeztetése szerint Erdély egész területén és Moldvában is nagy mennyiségű csapadék várható a következő napokban. A heves záporok nyomán 40, de helyenként 60-80 millimétert is elérheti a lehulló csapadékmennyiség.

(MTI)