"Folytatni szeretnénk a megkezdett munkát" - a jegyző váltaná Fülöp Eriket Tiszavasváriban

Hogy a Fidesz kit indít, még nem tudni.

- Miért döntött úgy, hogy megméretteti magát az időközi polgármester-választáson?
 
- Hosszú évek óta dolgozom a polgármesteri hivatalban, tíz éve vagyok a település jegyzője, így elegendő szakmai tapasztalattal rendelkezem. Jól ismerem a várost, a gondokat, bajokat és tisztában vagyok a lehetőségekkel is. Ismerem az embereket is, már a szüleim is itt éltek, és úgy gondolom, most polgármesterként is tudnék tenni a helyiekért.


 
- Milyen volt a kapcsolata az előző városvezetésekkel, hogy értékeli az eddigi teljesítményüket?
 
- Szakmailag és emberileg is pozitívan ítélem meg őket. Rozgonyi Attilával három évig dolgoztam együtt jegyzőként, majd végig ott voltam Fülöp Erik mellett is.
 
- Mik azok az elért eredmények, amiket a legfontosabbnak tart, és milyen területeken érzi a legfontosabbnak a beavatkozást?

 
- Az emberek sokat panaszkodnak az utak és járdák állapotára, ezen mindenképp javítani kell. Lemaradásunk van az egészségügyi ellátás területén is. Pályázati pénzből szeretnék létrehozni egy egészségügyi centrumot, ahol az alapellátás szakemberei dolgozhatnának, háziorvosok és védőnők egyaránt. Állandó problémát okoznak a kóborkutyák is, tavaly legalább 15 vállalkozást kerestünk meg, hogy kössenek velünk szerződést, de nem jártunk sikerrel. Beruházással állatmenhelyet szeretnék létrehozni, hogy orvosoljuk a problémát. A területet már megtaláltuk, a közmunkaprogram keretében tesszük rendbe fokozatosan. De hogy az eredményekről is beszéljek: minimális bérleti díjjal adtuk ki a leromlott állapotban lévő strandot egy vállalkozónak, aki cserébe komoly összegért hajtott végre fejlesztéseket és 15 évig üzemelteti is a létesítményt.

Nyáron már 2500 feletti a látogatottsága, sokan még Nyíregyházáról is hozzánk jönnek strandolni, egyre jobban fellendül a turizmus. Július elsejétől a járóbeteg-szakellátás vállalkozásban működik tovább, hamarosan egy új épületbe, jobb körülmények közé kerülhetnek a szakemberek. E hónap végével megvalósul a város teljes belvízelvezetése is. 85 millió forintért újítottunk fel teljesen a közétkeztetést biztosító konyhát, de 30-40 év után megújult az óvoda konyhája is. Helyiséget tudtunk biztosítani egy helyi egyesületnek is, akik a városban lévő sporteseményekkel kapcsolatos tárgyakat, ereklyéket gyűjtöttek össze, így létrejöhetett egy sportmúzeum is. Az önkormányzat közvetítésével sikerült területhez juttatni a Járműszerelvény Gyártó Zrt.-t, ami azóta folyamatosan bővül és egyre több munkahelyet biztosít a helybélieknek.
 
- A választások előtt készült felmérések szerint a régióban komoly probléma volt a munkanélküliség. Utóbbi beruházás ugyan segít ezen, de vannak még tervek, van lehetőség arra, hogy önkormányzati szinten orvosolják a problémát?
 
- Ebbe be kell vonni a térség országgyűlési képviselőit is. Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy új munkahelyek létesüljenek, ehhez azonban szükségünk van az ő lobbitevékenységükre is. Ha az adottságokat nézzük, például földrajzi adottságok, vagyis az autópálya tekintetében Nyírbátorral például könnyedén tudunk vetélkedni, a korábbi lehetőségeikkel nem - itt Veres Jánosra, egykori szocialista miniszterre gondolok, az MSZP-kormány alatt már-már indokolatlan mértékben fejlesztették a települést.

- A régió fő problémái közt szerepel a közbiztonság kérdése. Tiszavasvári az elmúlt években leginkább a néhány éve elindult rendteremtési program miatt került reflektorfénybe. Hogy látja az eredményeket ezen a területen?
 
- A mezőőrség újraalakítása pozitív fejlemény, rengeteget tudtak tenni a közbiztonság javítása érdekében. Kiszorították a földterületekről, az erdőkből a tolvajokat, megállították a falopásokat, terménylopásokat.

Felállt a mezőőrség Tiszavasváriban: körözött bűnözőt fogtak

A mezőőröknek alig egy hét alatt már három komolyabb intézkedésük is volt, utóbbi során körözött bűnözőt sikerült rendőrkézre juttatni - értesült az Alfahír.M. Rolandnak hónapokkal ezelőtt be kellett volna vonulnia a börtönbe, mivel két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Míg korábban előfordult, hogy tizesével, húszasával vonultak a tolvajok, ma ez már egyáltalán nem jellemző. Sikerült megállítani az orvhorgászatot, húszas nagyságrendben történtek feljelentések. Az üdülőterületen egyesek sportot űztek az illegális szemetelésből, sokszor más településekről hordták ide a szemetet. A közmunkások felszámolták az illegális lerakóhelyet, körbekerítették és kitáblázták a területet, a mezőőrség pedig webkamerákat szerelt fel.
 
- Sok szó esett a médiában a városban található két szegregátumról is. Mik a tapasztalatok és tervek ezekkel kapcsolatban?

"A város lakóinak szeretnénk bizonyítani" - példát mutat Tiszavasvári

"A Gyula a legjobb ember a világon! Az Isten dobta le ide, írja csak meg! A Gyuláról csak jót lehet mondani!" - mondják szinte kánonban a közmunkás cigányasszonyok, én pedig közben azon gondolkodom, hogy ha ezt leírom, elhiszik-e az olvasók.


 
- Tervek vannak, persze ez egy összetett folyamat. Az utak állapota ott sem jó, ez nehezíti a védőnők, családgondozók, a mentők vagy épp a rendőrség dolgát. Ugyanakkor az ott élő emberekkel kapcsolatban is ki kell mondani: azokat a szabályokat kell nekik betartani, mint mindenki másnak. A Fülöp Erik által vezetett önkormányzat, a helyzet kezelésébe bevont civilek és a mezőőrség által elért eredményeket szeretnénk megtartani, a munkát pedig folytatni, ez mindannyiunk érdeke.