Tisztázni kell végre a Kubatov-listák botrányait!

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, és lemondásra szólítja fel a tavaly Gyöngyösön mandátumot nyerő fideszes képviselőt.

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a sorozatos Kubatov-botrányok kivizsgálására – jelentette be Novák Előd, a nemzeti párt alelnöke. Erre szerinte azért van szükség, mert eddig minden ezzel kapcsolatos feljelentést úgy utasított el az ügyészség, hogy még csak nyomozást sem volt hajlandó indítani ezekben az ügyekben.
 
A jobbikos országgyűlési képviselő megjegyezte, a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészséghez
„már nem fordulhatunk, ez csak az időhúzást szolgálná, miközben a Kubatov-gépezet robog ezerrel”.
Szerinte ez látszott most a veszprémi kampányban is, de, mint felidézte, a minap a 444.hu hírportálon megjelentek alapján a tavalyi választásokon „csúcsra járatták a gépezetet” azokban a körzetekben, ahol kiélezett küzdelem volt.

Új választás Gyöngyösön?

Novák Előd közölte, a gyöngyösi körzetben csupán néhány száz szavazattal győzedelmeskedő fideszes Horváth Lászlót lemondásra szólítják fel.
„Azt kérjük, hogy tisztességes versenyben, tisztességes kampány során, majd az azt követő választáson mérjék össze erejüket Vona Gáborral”
– mondta, hozzátéve, az látszik, hogy „még Vona Gábor plakátjainak tépkedéséért is külön fizetett Kubatov Gábor titkos kampánycsapata, illetve annak vezetője”, s Gyöngyösön nemtelen eszközök felhasználásával és a Fidesz pártigazgatójának törvénytelen listája alapján történő mozgósítással tudtak nyerni, ahogy számos más kiélezett küzdelemben is.
 
Mint arról az Alfahír is beszámolt, az egyik legkomolyabb akciót állítólag Gyöngyösön hajtották végre a tavalyi parlamenti választáson, ott, ahol Vona Gábor Jobbik-elnök is indult. A 444.hu szerint itt két hetet töltöttek az aktivisták, és volt, hogy még erősítést is kaptak más csoportokból. A voksoláson végül a fideszes Horváth László kis különbséggel győzte le Vona Gábort: a Fidesz–KNDP indulója 19.798, a Jobbik elnöke pedig 19.159 szavazatot kapott. Ekkora különbségnél vélhetően nagy szerepet játszott a Kubatov-féle kampánycsapat működése.
 
A jobbikos politikus szerint mivel a Jobbiktól teljesen független 444.hu portálnak „vallomást tevő” egykori aktivista alátámasztotta, hogy Gyöngyösön milyen eszközök kerültek alkalmazásra, ezért ott – mint az egyik legszorosabb versenyt hozó választókerületben – szükséges az új megmérettetés.
 
„Minden egyéb eszköz elfogyott arra, hogy tisztázzuk a Kubatov-listák működését” – indokolta Novák Előd a parlamenti vizsgálóbizottság szükségességét.
„Sajnos Kubatov Gábor sem az előző ciklusban, sem most egyetlen egyszer sem szólalt fel az Országgyűlésben, amikor az ezzel kapcsolatos viták folytak, így nem nyílt lehetőség ennek a vitának a lefolytatására”
– mondta.
 
Emlékeztetett rá, hogy a Jobbik négy évvel ezelőtt is kezdeményezte egy hasonló bizottság felállítását, de „az sajnos nem jöhetett létre az MSZP ellenállása miatt”. Novák bizakodását fejezte ki, hogy nem fog ismét az MSZP tiltakozásán megbukni a Jobbik javaslata, „hiszen most már ők is saját bőrükön tapasztalják a Kubatov-lista és a Kubatov-féle titkos kampánycsapat működését”.
 
„Bízunk benne, hogy Gyöngyösön és Tapolcán is tisztességes eszközökkel lehet kampányt folytatni” – mondta Novák Előd, hangsúlyozva, hogy véget kell vetni azoknak a „sorozatos törvénytelenségeknek, vagy törvényesített csalásoknak, visszaéléseknek, etikai vétségeknek”, amelyek az elmúlt választásokat jellemezték.