Titkolja a kormány, hogyan kapott magyar állampolgárságot az orosz ortodox egyházi vezető

Titkolja a kormány, hogyan kapott magyar állampolgárságot az orosz ortodox egyházi vezető

A szexuális zaklatással vádolt Hilarion Alfejev két éve érkezett az országba, majd három hónappal később már magyar útlevele is volt.

Nemzeti érdekre hivatkozva nem árulja el az Orbán-kormány, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a szexuális zaklatással vádolt Hilarion Alfejev orosz metropolita pár hónappal azután, hogy Magyarországra érkezett - számolt be a Telex.

A portál megkeresésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt válaszolta: „Az elmúlt három és fél évtizedben a magyar állam a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat elsősorban nemzetpolitikai érdekből és csak másodsorban a személyes adatok védelmére tekintettel titkosan kezelte. Ennek fenntartása alapvető nemzeti érdek, mivel a kettős állampolgárságot számtalan állam nem ismeri el, sőt időnként szankcionálja, így bármilyen állampolgárságra vonatkozó adat nyilvánossága magyar állampolgárok számára eredményezhet jogsérelmet.”

A hvg.hu megjegyzi, Hilarion jó kapcsolatot ápolt a magyar kormánnyal, többször találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, egyszer pedig Orbán Viktorral is tárgyalt.

Ahogy arról korábban a Novaja Gazeta tényfeltáró riportjában beszámolt az orosz Kirill pátriárka jobbkezének tartott Hilarion metropolitát,

a magyarországi orosz ortodox egyházmegye vezetőjét szexuális zaklatással vádolta meg egy Szuzuki George nevű fiatal férfi, aki évekig ministránsként dolgozott mellette.

Ekkor, 2022-ben több tisztségéből is felmentették, majd Magyarországra küldték az év júniusában. Hazánkba költözése után Budapest és Magyarország metropolitájává nevezték ki.

Ki az a Grigorij Alfejem?

Az orosz lap kiderítette,

Hilarion metropolita magyar állampolgársággal és magyar útlevéllel is rendelkezik.

A polgári nevén Grigorij Alfejem jelenleg egy 820 millió forintos budapesti birtokon lakik. Korábban az orosz ortodox egyház második embere volt és 2009 óta a a Moszkvai Patriarchátus Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnöke.

A cikkben megjegyzik, Hilarion nemhivatalos közvetítőként szolgálhat a nyugat és az orosz ortodox egyház között, ezért 2023-ban a Magyarországra látogató Ferenc pápával is találkozhatott, valamint közreműködhetett a kárpátaljai túszok szabadon engedésének megszervezésében. 2019-ben Semjén Zsolttól megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét.

(Címlapkép: A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) fogadja Hilarion Alfejev volokolamszki metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház Külügyi Hivatalának vezetőjét a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 7-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)