Tizenhárom millióból konzultálunk

Tudja mennyibe kerül a netadóról szóló honlap működése? Mi igen. S hogy mi az érteme? Mi sem.

Nyilvánosságra hozták a Deutsch Tamás-féle internetkonzultáció honlapjával kapcsolatos szerződéséket. Ebből két fontos információ derül ki: az egyik, hogy a kormány közeli Vertán György nyerte el a működtetési jogokat, valamint az, hogy ez 12,7 millió forint közpénzből fog megvalósulni.

Az internetkon.hu oldalon arról tájékoztatják az olvasót, hogy

1. a honlappal kapcsolatos tervezési, grafikai kivitelezési, szoftverfejlesztési és karbantartási feladatok elvégzésére 5.800.000,- Ft + áfa értékben a TIGRA Kft.-vel,

 

2. a honlapot kiszolgáló hardverkörnyezet biztosítására, feltelepítésére, szerver biztosítására és azok üzemeltetésére 6.900.000,- Ft + áfa értékben a DAMIT INFORMATIKA Kft.-vel kötött szerződést.

Ismerős arcok

Az origo.hu úgy tudja, hogy ezeket a cégeket nem közbeszerzési eljárás során választották ki, a Miniszterelnökség – az internetről szóló Nemzeti Konzultáció Titkárságának javaslata alapján, a közbeszerzési értékhatár alatti összegekben kötött szerződést a cégekkel. A Tigra Kft tulajdonosa az a Vertán György (egyébként a Damit Kft-ben is résztulajdonos), aki elég komoly értékben szokott állami megrendeléseket kapni. Érdekeltségei részt vettek az útdíjfizetés fejlesztésében, de bedolgozott már a Honvédelmi Minisztériumnak, a Belügyminisztériumnak, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak, az ORFK-nak, a Nyugdíjbiztosítónak és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.- nek is.

Kijelenthető tehát, hogy egy megbízható ismerős.

Ön mit venne 13 millióból?

Azonban a portál felveti, hogy valóban megér-e 13 millió forintot a konzultációra kifejlesztett honlap. A megkérdezett számítástechnikai szakemberek szerint nem. Ha a jelenlegi forma, tartalom marad, és nem lesznek újabb - eddig még be nem mutatott funkciók -, akkor érthetetlen, hogy mire ment el ez az összeg.

Talán marketing célokra, bár arról nincs hivatalos tájékoztatás, így maradnak a kérdőjelek.

Persze a legnagyobb, hogy végül is mi az értelme ennek az egész konzultációnak, ami egyébként hivatalosan már február 3-a óta tart, és egy olyan adótételről szól, amelyről Orbán Viktor megígérte, hogy nem fogják bevezetni.

[[nid:164135]]