Tizenhétezer áldozatot követelt a Boko Haram

Közel 1200 halálos áldozatot követeltek a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet támadásai 2013 óta Kamerun északi részén - közölte pénteken Issa Tschiroma Bakary, a kameruni kormány szóvivője és kommunikációs minisztere. 

A szóvivő azt mondta, a Boko Haram 2013 óta intéz támadásokat az afrikai ország területén élők ellen, és a merényletekben azóta összesen 1098 polgári személy, 67 katona és három rendőr vesztette életét.

A Boko Haram támadásai az idei év eleje óta is szinte mindennaposak, néhány rajtaütést egymással párhuzamosan hajtottak végre a Csád-tó közelében fekvő térségben. Szerdán tizenketten vesztették életüket Kouyape falu mecsetében, amikor egy öngyilkos merénylő a reggeli ima idején felrobbantotta magát. Két nappal korábban Fima falu vezetőjének és két tekintélyes lakójának torkát vágták el iszlamisták, és több házat kifosztottak, majd felgyújtottak. A Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerilla hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.