Tízmilliárdok kerülhettek az egyik leggazdagabb magyartól Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz

Tízmilliárdok kerülhettek az egyik leggazdagabb magyartól Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz

A G7 cikke szerint Tiborcz cége, a BDPST könyvelt a „baráti” vállalkozásoknak.

Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból. A pénz eredetéről Tiborcz István vállalata eddig semmit nem volt hajlandó elárulni - írja elemző cikkében a G7 gazdasági portál.

Pedig ez az összeg még az ő mértékével mérve is hatalmas: teljes becsült vagyonának felét-harmadát teszi ki. A G7 azonban most talált egy dokumentumot, amely arra utal, hogy a pénz forrása az ország egyik leggazdagabb embere, Tiborcz István régi barátja, üzlettársa és bizalmasa Jellinek Dániel lehetett.

A lap szerint az említett dokumentum és az ez által jelzett pénzmozgás az első olyan, amely erre utal. Jellinek Dániel, aki a G7 tapasztalatai alapján korábban mindig reagált a hasonló megkeresésekre, ezúttal is fogadta a megkeresést, ám miután egyértelmű lett számára, hogy miről kérdezik, már az ügyvédje reagált és megtiltotta, hogy a G7 bármit nyilvánosságra hozzon a válaszaiból.

A G7 két 2017-es alapítású pécsi cégről számol be. Az egyik társaság a Fagales Zrt., amely egy pécsi vállalkozó, Hornung Áron tulajdonában van. A másik céget a Geraldtont, Jellinek Dániel alapította. Jelinnek cégében a Gerladtonnál van két osztalékelsőbbségi részvény, amelyek tulajdonosai a részvényesek között felosztható eredmény 99 százalékát kaphatják meg.

2019 áprilisában a Geraldton – részben állami ügyletekhez köthető üzletekből származó nyereségéből – 5,4 milliárd forint osztalékról döntött. A következő három évben pedig ezt további 23,6 milliárd forintnyi kifizetés követte

- írja a portál.

Itt lesz érdekes az összefüggés, ugyanis Hornung Áron cége, a Fagales minden évben pontosan a Geraldton-osztalék 99,2008 százalékával egyező összegű osztalékbevételt szerzett - úgy, hogy a cégnek az alapítása óta egyetlen fillérnyi árbevétele sem volt.

A lap ezután kitér Hornung és Tiborcz kapcsolatára. Hornung Áron ugyanis amellett, hogy a pécsi ingatlanos világ egyik meghatározó alakja, Tiborcz István baráti körének is a tagja. Ismeretségük még a gimnáziumi évekből fakad.

Másrészt pedig a Tiborcz-cégbirodalom zászlóhajója, a BDPST Zrt. 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forintnyi, a Fagales kifizetéseit évről évre látványosan lekövető olyan osztalékbevételt mutatott ki, amelynek eredetét nem árulták el sem a beszámolójukban, sem a G7 korábbi kérdéseire. A BDPST minden érintett évben a Fagales által kifizetett pénzeknek pontosan a 94,0975 százalékával egyező bevételhez jutott osztalékként.

Az is Jelinnek-Tiborcz és Hornung üzleti összefonódására utál, hogy az ügyben érintett cégeknek – így Hornung és Jellinek vállalatainak is egy olyan iroda könyvelt, amelynek egyik tulajdonosa a BDPST-csoportnak dolgozott, és amely az Orbán-család számos cégének beszámolóit készíti évek óta. Végül az sem mellékes szál lehet, hogy amikor Jellinek tavaly decemberben értékesítette a Geraldton Zrt.-t, azt a lap szerint egy indokolatlanul bonyolult ügylet keretében Tiborcz István BDPST-je vette meg.

Címlapkép: Menczer Tamás fideszes államtitkár beszédet mond a think.BDPST innovációs konferencián a Várkert Bazárban 2019. április 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt