Tízmilliós kenőpénzért kapott előnyt Ferihegy taxis cége

5 személy nagyjából 500 milliós kárt okozott a Budapest Airportnak azzal, hogy éveken át mindent elcsaltak egy taxis cég javára.

A buli így oszlott le:

I. rendű vádlott jogi előadóként dolgozott a Budapest Airport Zrt.-nél
II. rendű vádlott a társaság jogi igazgatója volt
III. rendű vádlott az ügyben szereplő taxi társaság tényleges irányítója
IV. rendű vádlottja a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd
V. rendű vádlott pedig az taxis cég alkalmazottja volt.
 
A vádirat lényege szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett taxis cégeknek, a III. rendű vádlott által irányított taxi társaság pedig már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.
Ennek érdekében a pályázat kiírása után - IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével – megállapodott az I. rendű és II. rendű vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért intézzék el, hogy ők nyerjenek.
A megállapodás alapján I. rendű és II. rendű vádlottak a taxivezért ellátták belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. 
 
Így sikerült nyernie a cégnek, a két korrupt repteres (I. és II. rendű vádlott), illetve a IV. rendű vádlott ügyvéd pedig elosztották egymás között a 11 milliót.

De ez nem volt elég

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után I. rendű és II. rendű vádlottak további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben a III. rendű vádlottnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól.
 
A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.
 
Emellett a III. rendű vádlott olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

Nem bírta a farka

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt.-nek.
 
A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – amely vádlottaknál a bűnhalmazat megállapítható - öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek.