Több bokszbírót is hazaküldtek az olimpiáról

Nemcsak birkózásban, hanem ökölvívásban is heves vitákat és felháborodást váltott ki a játékvezetők egy részének tevékenysége a riói ötkarikás játékokon. Legdurvábban talán az írek harmatsúlyú bunyósa, Michael Conlan fakadt ki, miután annak ellenére szenvedett vereséget a negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nikitintől, hogy végig fölényben volt riválisával szemben. 

"Ezek az AIBA-nál mind kibaszott csalók, és ezt mindenki tudja róluk, többet nem bokszolok egy versenyükön se, olimpián sem fogok indulni. Az egész amatőr bunyó bűzlik, úgy, ahogy van. Az aranyéremért jöttem, és ők megfosztottak tőle, összezúzták az álmaimat"

- idézi a The42.ie, illetve a BBC a dühös Conlant, aki négy éve a londoni játékokon harmadik helyen végzett.

Nem az ír öklöző mérkőzése volt azonban az egyetlen, ami botrányt kavart, a 91 kilogrammosok súlycsoportjában a szintén orosz Tiscsenko pontozással győzött a kazah Vasszilij Levit ellen, holott a meccs nagy részében Levit dominált.

A helyszíni közönség hangos fújolással tüntetett

az általuk igazságtalannak vélt eredmény ellen.

Az AIBA mai közleményében az áll, hogy 239 meccs kiértékelése után mindössze néhány olyan bíró akadt, aki nem az elvárható szinten látta el feladatát, ettől függetlenül az érintett játékvezetők a továbbiakban nem működhetnek közre az olimpián. Ugyanakkor azt is leszögezte a szövetség, hogy a mérkőzések eredménye - függetlenül az esetlegesen feltárt tévedésektől - nem változik.