Több mint 500 halott Aleppóban, a civilek menekülnek

Az orosz légierő hathatós támogatása mellett folytatódnak a hadműveletek Észak-Szíriában. A terroristaellenes erők egyre több stratégiai objektumot foglalnak el, ám a milicisták kitartó ellenállása igen sok áldozatot követel a Damaszkusz-hű erőktől, és a velük szövetséges fegyveresektől.

Aleppó, számokban

Civil szervezetek szerint eddig közel 120 polgári áldozata van az offenzívának, és a reguláris haderő (SAA) katonái is 150 fő körüli veszteséget könyvelhetnek el, de az összecsapások a szélsőségeseket viselték meg a legjobban, az ő halottjaik száma már a 280-hoz közelít, értesült a Deutsche Welle.

A lakosság nagy része már napok óta özönlik északra, a török-szír határra az ostromlott városból és környékéről, a bekerítés elől menekülő szélsőségesekkel együtt. A szír hadsereg által elvágott utánpótlási útvonalak hiánya sajnos a civil lakosságot is súlyosan érinti.

Bár azt nem tudni, hogy meddig tart még az ostrom, a  kormányzati előretörés több fronton is érzékelhető, és a központi erőknek és a kurd csapatoknak ismét sikerült az ország több pontján előbbre jutniuk, vagy döntő támadásokat előkészíteniük.

Általános áttekintés

A South Front beszámolója szerint Aleppó tartományban, a dzsihadisták bekerítésével párhuzamosan, a kormányerők újabb város ellen készülődnek. Az ISIS kezén lévő Al-Bab stratégiailag jelentős logisztikai központ, ami jelenleg a terroristák egyik fő utánpótlási elosztóhelye. Ha sikerül katlanba zárni a fanatikusokat, ez a település lesz az új célpont.

Közben a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ostrom alá vették a Menagh melletti katonai repülőteret, ami tovább növelhetné a hatékony légi ellátásuk esélyeit. A létesítményhez vezető utakat már sikerült elvágniuk, a várakozások szerint a reptér is hamarosan a kezükre kerül.

Az Aszad-rezsim és a kurdok közötti együttműködés elmélyülését jelzi, hogy a kormányerők repülőgépei a napokban jelentős fegyverszállítmányokat juttattak el az ország északnyugati régióját jó részt ellenőrzése alatt tartó Szíriai Demokratikus Erők, kurd milícia számára.

Emlékezzünk, ez ugyanaz a szervezet, amit Amerika is próbált felkarolni, miután "mérsékelt lázadóinak" többségéről kiderült, hogy azok valójában szélsőséges iszlamisták. Ironikus, hogy a 4 repülőgépnyi utánpótlás arra a Qamishli reptérre érkezett, ami egy ideig az amerikai tervek középpontjában szerepelt, mint a latakiai orosz támaszpont ellenpárja. A támogatás fő célja, hogy muníciót biztosítson a regionális ISIS-központ, al-Shadadi elleni offenzívához.

Ugyanakkor a kisebbségi fegyveres erőknek számolniuk kell azzal, hogy a terroristák kemény megtorlásokhoz fognak folyamodni velük szemben, ahogy ez az északkeleti al-Hawl városában már meg is történt. Itt egy autóba rejtett robbanószerkezet ölt meg 9 fegyverest egy ellenőrző pontnál.

Az első

Eközben a Latakia kormányzóságban már csupán egy néhány kilométeres terület maradt az iszlamisták kezén, ám hamarosan megindul a végső lökés a határ menti területek visszafoglalásáért. Ha az akció sikerrel jár, ez lehet az első tartomány, ami a háború kitörése óta teljes egészében visszatérhet a központi kormányzat fennhatósága alá.