Több százmilliárd forintot csoportosítana át a Jobbik

A Jobbik 450 milliárd forint átcsoportosítására tett javaslatot a 2016-os költségvetéshez benyújtott 343 módosító indítványában.

A Jobbik a 2016-os költségvetéshez kapcsolódóan összességében 343 módosító indítványt nyújtott be, mindegyiket megalapozottnak s indokoltnak tartjuk, valamint mindegyiknek megvan a fedezete is - mondta Hegedűs Lorántné.
 
Mintegy 450 milliárd forintnyi, könnyen átcsoportosítható összeget találtunk, s csak a fejezeti általános, s a fejezeti stabilitási tartalékokat vettük számításba. Másrészt az indokolatlan nagyságrendű dologi kiadásokat, valamint az olyan kifejezetten károsnak tekinthető fejlesztéseket, mint például a Városliget, vagy épp olyan nem konkretizált kiadásokat, mint a "különféle kifizetések". A képviselő asszony hozzátette: olyan nem támogatható túlköltekezéseket is töröltünk, mint például az Eximbank tőkeemelése. Így összességében mintegy 450 milliárd forintra bukkantunk - mondta.
 
Az így felszabaduló források felhasználásával a Jobbik megemelné a köztisztviselői illetményalapot. Emlékeztetett: ez 2008 óta változatlanul 38 650 forint, ezt most a párt módosítója 45 ezer forintra növelné. Emellett a nemzeti párt a kormánytisztviselői programra szánt 20 milliárd forintot jelentősen meg kell emelni.
A kormány tervei szerint jövő júniusától rendezik a kormánytisztviselők bérét. Mint ismert, azért kell a bérüket rendezni, mert nagyon sok tisztviselő bére jelentősen csökkent azzal, hogy az önkormányzatoktól a járásokba helyezték át őket. Magyarul: a kormány korábbi átszervezése miatt kell most rendezni az illetményüket. Ez éppenséggel nem dicsőség.

Otthonteremtés és áfa-csökkentés

A Jobbik több tízmilliárd forintot különítene el otthonteremtési program céljából, nem kiemelt társadalmi csoportok javára, hanem minden magyar ember számára megnyitva ezt a lehetőséget. Ez tehát nem egy felzárkóztató, integráló program lenne - vette át a szót Z. Kárpát Dániel.
 
Egy olyan, magyar beszállítókkal, vállalkozókkal működő programot, amely 4-6 költségvetési év alatt az utolsó forintot is visszahozza a költségvetésbe - mondta.
 
Teljes körű áfa-csökkentést szeretne a Jobbik. Látjuk a költségvetési forrásokat - folytatta a képviselő -, amelyek az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek teljes körének áfájának öt százalékra tudná lecsökkenteni.
 
A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint itt is csak látszólagos költségvetési veszteségről van szó, hiszen hosszú távon nagyban hozzájárul a gazdaság kifehéredéséhez, ezáltal pótlólagos bevételeket generál. 
 
A nemzeti párt a lombikbébi-program kiemelt, több milliárd forintos támogatásával azt szeretné elérni, hogy minden feltétel adott legyen a gyermekvállaláshoz Magyarországon. Tarthatatlannak, felháborítónak érezzük, hogy kevesebb jut a lombikbébi támogatásra, mint brit korrekció formájában a brit gazdálkodók közvetlen támogatásának. 
 
Az ilyen arcátlan tételek felmondásával, és jobbító javaslatok asztalra tételével nagyságrendileg több forrást találtunk, mint bármely ellenzéki és kormányerő. 
 
Nemcsak kérjük, de elvárjuk a többi politikai szereplőtől, hogy érdemi vitákba bocsátkozzanak ezen kérdésekben és támogassák.
 
Az MTI kérdésére, miszerint csak a Miniszterelnökség 100 milliárdos rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből 96 milliárd forintot javasol a Jobbik átcsoportosítani lakástámogatásra és további módosítók is ugyanezt az előirányzatot érintik, Hegedűs Lorántné azt felelte: szeretnék megszüntetni a kormány házipénztárát. 
 
Z. Kárpát Dániel pedig természetesnek nevezte, hogy több mint 300 javaslatuk forrása fedi egymást. Ezt azzal indokolta, hogy egyik-másik javaslatuk elfogadásával több célt is meg tudnak valósítani, például az otthonteremtésbe beleférne egy másik javaslatuk, amely szociális lakásprogramot kezdeményez.