Toborzásban profik az afgán terroristák

Amikor hatalmon voltak a tálibok, szinte minden kütyüt tiltottak, de most ezekkel toboroznak harcosokat.

A szélsőségesek weboldalukon azt ígérték, hogy senkinek nem esik bántódása, aki a "kabuli bábkormánytól" dezertál. Az AFP francia hírügynökség munkatársa kipróbálta a megadott telefonszámokat, és az egyik telefonhívásra Mullah Dzsalíd tálib felkelő válaszolt. Azt mondta, a felhívásra eddig az afgán kormány több mint húsz tisztségviselője jelentkezett.
 
Az adatokat független forrásból nem sikerült megerősíteni. A tálibok egy ideje működtetnek a nyilvánosság tájékoztatására szolgáló részleget, amelynek az a feladata, hogy saját üzeneteik célba juttatására használják fel a média eszközeit. Az afgán felkelők közösségi oldalakon terjesztik propagandájukat, és toboroznak új harcosokat.
 
Ezzel szemben 1996 és 2001 között - afganisztáni kormányzásuk idején - majdnem minden elektronikai eszközt "iszlámellenesnek" nyilvánítottak, és betiltottak. Az utóbbi hónapokban a tálibok sok követője átpártolt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, és az afgán felkelők emiatt is folyamodhattak ehhez a toborzási eszközhöz.