Tojásfestés és népi hagyományőrzés profi szinten - ezekre a programokra látogasson el márciusban!

Készüljön a húsvétra a magyar néphagyományok felelevenítésével!

A Hagyományok Házának márciusi programjában ismét a néptánc dominál majd elsősorban: a hónap első napján A Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos – Nemzeti Tánc Születése című előadása lesz látható, amely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában, másodikán pedig Alkalmi válogatott műsorukat adják elő.

Aki az előzőre nem tudott elmenni, negyedikén újra megnézheti, hogy ropja a Magyar Állami Népi Együttes a verbunkosra, emellett pedig Aprók tánca néven gyerekeknek szóló táncház is lesz – mint minden pénteken. 
Hallott már a mizliről, gürtliről, vagy a tilángliról? Március 7-én, előnőnapi programként a Rábaközi női viselet titkaiba leshetnek be az érdeklődők – az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
Ugyanezen a napon magyar néptánc-oktatást tart Strack Orsolya és Ágfalvi György, de nem csak március 7-én, hanem minden hétfőn. Este 7 és 8 óra között a szatmári verbunk, 8 és 10 között pedig a tyukodi csárdás lesz terítéken. 
 
Március 8-án a Találkozás a néphagyománnyal címen ismeretterjesztő foglalkozáson vehetnek részt a 7–14 évesek, amelynek keretében zenés-táncos barangolást tehetnek a Kárpát-medencében, majd programon élőzenés táncházi foglalkozáson és népi játék- valamint hangszerbemutatón vehetnek részt. A jó hír, hogy ez nem is egyszeri lehetőség: május végéig még hat alkalommal tartják meg ugyanezt a programot.
 
A már említett „Tojásmetria” - szimmetriai rendszerek a hímestojásokon elnevezésű programot március 9-re szervezték meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba, ahol a témába Fekete Ildikó Junior Prima-díjas tojásfestő (és az ELTE Matematikai Tanszékének is hallgatója) tudásán keresztül láthatunk bele jobban.
 
A hónap hátralevő részében is számos, a néphagyományokat felelevenítő program várja a nagyérdeműt: 19-én például a Pergő Hagyományőrző Együttes Pletykás asszonyok című dramatikus, interaktív előadásának keretében élvezhetjük a szokáskör vérbő, vidám módon való bemutatását – „ahogyan ez a magyar népi hagyományokban valóban jelen volt” – olvasható a Hagyományok Háza honlapján. Sőt, a későbbiekben „az évkört követve megjelenik a farsang, húsvét, vásár és cselédfogadás, pünkösd, szüret, Szent Márton nap, advent.”
 
Ahogy közeledik a húsvét, úgy sokasodnak az intézmény húsvéti néphagyományokat megidéző eseményei. „Aranyos víz, tiszta víz - húsvéti tisztító rítusok a néphagyományban” című előadáson vehetünk részt március 22-én Dr. Juhász Katalin etnográfus tolmácsolásában a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a Hagyományok Háza szomszédságában. Végül március 24-én Csákányi Zoltán népi iparművész tart húsvéti tojásírós foglalkozást. És már indulhat is otthon az „akadémiai szintű tojásfestés”…