Tölgyessy: Rendszerellenes megmozduláson 1956 óta nem voltak ennyien, mint a gyermekvédelmi tüntetésen

Tölgyessy: Rendszerellenes megmozduláson 1956 óta nem voltak ennyien, mint a gyermekvédelmi tüntetésen

A professzor arról is beszélt a Partizánban, vajon megreccsent-e a NER, s megbicsaklott-e Orbán Viktor hatalma a pedofilbotrány vagy kegyelmi ügy nyomán.

Tölgyessy Péter jogász, közgazdász, politológus a kegyelmi ügy hatásairól fejtette ki meglátásait péntek este a Partizánban. Gulyás Márton műsorvezető többek között arra kereste a választ, hogy mire mutat rá a február elején kirobbant politikai botránysorozat, azaz a pedofilbotrány tükrében milyen következtetéseket vonhatunk le a Fidesz dominálta rendszer működéséről.

Felmerült az adásban az a sokakat érdeklő kérdés is: vajon megroppant-e a NER, netán megbicsaklott-e Orbán Viktor hatalma?

A videóban az egykori rendszerváltó politikus Tölgyessy Péter egy ponton kijelentette:

kormány-, vagy rendszerellenes megmozduláson ilyen sokan az 1956-os forradalom óta nem voltak, mint a gyermekvédelmi tüntetésen.

Ezzel Tölgyessy az alsó hangon is minimum 150 ezer magyart aktivizáló gyermekvédelmi tüntetésre célzott, ami február 16-án a Hősök terén kilenc youtuber kezdeményezésére valósult meg.

Tölgyessy Péter az ügy nyomán történő lemondások kapcsán arról is beszélt, hogy szerinte Novák Katalin volt Orbán Viktor első számú utódja, ráadásul évekig tartott, mire felépítették erre az emberarcú női szerepkörre. A professzor szerint ezért a miniszterelnök óriási politikai áldozatot hozott azzal, hogy lemondatta a köztársasági elnök asszonyt.

Címlapkép: Tölgyessy Péter jogász, politológus, az SZDSZ egykori elnöke, az MTA Társadalomtudományi Központjának tudományos munkatársa Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2016. október 17-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)