Tombol a rasszizmus az új izraeli kormányban – a magyar média hallgat

Izrael lakossága egy olyan kormányt választott meg, mely valóban élő példa arra, hogyan lehet következmények nélkül akármilyen vállalhatatlan nézeteket vallani.

Míg Magyarországot egyes politikai erők nem győzik elégszer elítélni azért, mert nem tesz meg mindent az idegengyűlölet, vagy a homofóbia ellen – nem egyszer ezek a kritikák éppen Izraelből érkeznek -, addig az új izraeli kormánykoalíció több tagja mesterszinten űzi a gyűlöletbeszédet.

Ismert, hogyan emeli fenyegetően egyszerre minden jogvédő magasba mutatóujját, ha Magyarországon valaki felveti, hogy az illegális bevándorlásnak nem kívánt következményei is lehetnek. Nem így Izraelben!

Miri Regev, a Likud párt tagja és az új kormány kultuszminisztere 2012-ben egy demonstráció alkalmával kijelentette, hogy a szudáni bevándorlók rákos sejtek a nemzet testén. A politikust kijelentéséért éles kritikák érték, bizonyítva, hogy Izraelben is sok emberben maradt még jóérzés, Regev pedig korrigálni kényszerült mondanivalóját és bocsánatot kért a rákosoktól, amiért hozzájuk hasonlította a szudániakat. Valószínűleg senki sem fog azonban nemzetközi szankciókat kérni Izraelre és a magát jobbközép irányultságúnak tartó Likudot sem fogják vállalhatatlan, náci eszméket valló pártnak nevezni a jövőben.

Kicsit nagyobb médiavisszhangot váltott ki egy másik politikusnő, Ajelet Saked tavalyi kijelentése, melyben a palesztin nőket ellenségnek nevezte, a harcokban elesett fiukat sirató palesztin anyáknak pedig azt üzente, kövessék fiukat „a pokolba”, együtt a palesztin gyerekekkel, akikre ő csak a „kígyó” jelzővel utalt. Mindez nem akadályozta meg Benjamin Netanjahu miniszterelnököt abban, hogy Sakedet kinevezze az igazságügyi tárca élére. Kérdés, hány vezető fog tiltakozni az új izraeli kormány ellen, amiért nyíltan gyűlölködő politikusok tagjai lehetnek. Noha Recep Tayyip Erdoğan török elnök Saked nézeteit tavaly már egyszer Hitleréihez hasonlította, a nemzetközi közösség, úgy tűnik, nem siet követni a török vezetőt.

Az izraeli kormány tagjai azonban nem csak az afrikaiakat és a palesztinokat gyűlölik, a világ nem zsidó népességét általában sem tartják túl sokra. Eli Ben Dahan, a védelmi miniszter helyettese például egy, a homoszexuálisokról szóló vita során kijelentette, hogy szerinte egy zsidó lelke még akkor is felsőbbrendű egy gójénál, ha történetesen saját neméhez vonzódik. Bár Ben Dahannak pusztán ez az egy mondata is rögtön két olyan előítéletet tartalmazott, melyért Európában bármely közszereplőnek fejét vennék, mivel izraeli politikusról van szó, az sem gond, ha kormánypárti. Ben Dahan persze nem meglepő módon a palesztinokat sem szívleli, mint azt 2013-ban kifejtette, a palesztinok számára az állatokhoz hasonlatosak és nem tartja őket emberi lénynek.

Az emberi jogokra más esetekben rendkívül érzékeny és minden elszólásba népirtási szándék belemagyarázására képes magyar sajtó ingerküszöbét persze a fenti megnyilvánulások nem keltették föl. Valószínűleg túl direktek voltak...