Az adósok fele tovább törlesztene

Az adósok fele tovább törlesztene

A hitelszerződéssel rendelkezők 49%-a nem élne a törlesztési moratórium lehetőségével - derül ki a Bank360.hu online felméréséből. A szakportál 1250 érintett megkérdezésével folytatott online kutatást, amelyből azt is megállapították, hogy ez az MNB előrejelzése alapján várhatóan 25 milliárd forintos profitkiesést jelent a pénzügyi szektornak.

A két hete életbe lépett törlesztési moratóriumról lemondana azoknak a többsége (54%), akik csak egy hitelt fizetnek. A több hitellel rendelkezőknek a 38%-a döntene úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel.

A portál szerint a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék. 

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek (tehát más típusú kölcsönt nem), még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzáloghitel esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.