Az ukrán tornász győzött, mögötte az orosz versenyző a háborút éltette

Az ukrán tornász győzött, mögötte az orosz versenyző a háborút éltette

Az Oroszország által kirobbantott ukrajnai háború sokkolta a konfliktusok békés rendezéséhez szokott Európát, a vérontás leállítása érdekében pedig világszerte végeláthatatlan mennyiségű cég és szervezet hozott szankciókat az oroszokkal szemben. A különböző tiltások a sport világát sem kímélték, a legtöbb tornáról kitiltották a háborús állam indulóit. Noha sokan azon az állásponton vannak, hogy a sportot ne keverjék össze a politikával, valójában a kettő a történelem során mindvégig elválaszthatatlan volt egymástól és erre most egy orosz példa is ráerősített.

Nemrég az ukrán Ilja Kovtun nyerte a korlát aranyérmét a dohai tornászvilágkupán a kazah Milad Karimi és az orosz Ivan Kuljak előtt, számolt be az Index. A dolog érdekessége, hogy Kuljak a mellére írt nagy Z betűvel állt fel a dobogó harmadik fokára, ami az orosz hadsereg háborús jelképe, és ami az Ukrajnát megtámadó tankokra, harckocsikra, teherautókra is festve van.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Kuljak tavaly már sorkatonai szolgálatot teljesített, és soha nem is titkolta, hogy a háború pártján áll. A sportszerűtlen cselekedetre Oleg Vernyiajev ukrán olimpiai bajnok tornász is reagált az Instagramon, ő nagyjából azt írta, hogy ezek után az oroszok ne jöjjenek azzal, hogy nem szabad politikát keverni a sportba.

A Nemzetközi Tornaszövetség fegyelmi eljárást indított Ivan Kuljak ellen.