Toroczkai felélesztené a tanyavilágot

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közgyűlést tartott az első vármegyés településen, Ásotthalmon, ahol a polgármesterrel együtt a mozgalom tagjai önkéntes munkát is végeztek.

Pénteken érkeztek a HVIM tagjai a Kárpát-medence számos pontjáról a déli gúnyhatár mellett található Ásotthalomra, ahol a mozgalom alapítója, a település polgármestere fogadta őket. A vármegyések közgyűlést tartottak, majd betekintést kaptak a település működésébe, meglátogatták a Rózsa Sándor első köztéri szobránál található, egyedülálló Rózsa Sándor Élményházat, amely a híres betyár életét mutatja be. Toroczkai László éveken át kutatta a betyárok életét, így az érdeklődők most már részletes képet kaphatnak Rózsa Sándorról, akit még a börtöncellában is megnézhetnek élethű formában. 
 
Ásotthalom az elmúlt hónapokban a bevándorlók miatt került a média érdeklődésének központjába, és bár a hazai kereskedelmi tévék nem igazán tartották fontosnak, számos külföldi hírcsatorna mellett például a BBC kétszer is készített interjút Toroczkaival, aki sokáig teljesen egyedül, csak néhány mezőőre segítségével vette fel a küzdelmet a naponta ezrével érkező illegális bevándorlókkal. Ugyan most már több tucat készenlétis is a településre költözött, a schengeni határon még mindig olyan könnyű átjutni, hogy a vármegyések is órákat sétálhattak a "határon", mire egyetlen rendőrrel is találkoztak volna. Azért néhány illegálisan érkező csoportot visszafordítottak, tették hozzá sejtelmesen, amikor erről kérdeztük őket.
 
A hétvége programjai között volt szentmise és bunkertúra is, de a HVIM-esek tíz tanyán végeztek önkéntes munkát is. Olyan családokhoz, egyedül élő idős emberekhez mentek ki a tanyagondnokság irányítása alatt, akik segítségre szorultak. A vármegyések, köztük a mozgalom alapítója, Toroczkai László, többek közt fát aprítottak, kerítést építettek, rőzsét hordtak, valamint egyéb ház körül végzendő feladatot láttak el. A karitatív munka ugyan csak néhány órán át tartott, az idős tanyasiak azonban nagyon hálásak voltak érte, és nem győztek hálálkodni. 
 
Toroczkai László kérdésünkre elmondta, hogy szívesen segítettek, de az ötlettel az is célja volt, hogy bemutassa a vármegyéseknek a tanyavilág életét, hiszen kiemelt feladatának tartja, hogy az évtizedek óta pusztuló tanyavilágot felélessze, megállítsa a régebben a betyároknak is búvóhelyül szolgáló tanyák elnéptelenedését, és ösztönözze a fiatalokat, hogy a nyomasztó városok helyett válasszák az olcsón megvásárolható tanyákat, hogy egészségesebb és szabadabb életet élhessenek. Ő maga is egy tanyán él a családjával, és nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyivel boldogabban él most, mint korábban Budapesten vagy Szegeden.