Török Gábor: inkább a halálbüntetés – nincs harmadik lehetőség

Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője szerint miután Orbán Viktor szóba hozta a halálbüntetés kérdését kiderült, hogy a Vona Gábor-i értelemben vett néppártosodásnak is megvannak a határai.

Szerinte azonban a baloldalnak sincsenek új, a szavazópolgárok többsége számára érvényes válaszai ebben a vitában. Mráz úgy vélte, hogy a miniszterelnök középen áll, ő tematizálta a közbeszédet, és hagyta, hogy az állampolgárok számára világossá váljon: „az ellenzék egyik része felelőtlenül gondolkodik, a másik része pedig csak a régi mantráját ismételgeti.” Török Gábor független politológus erre feltette a csütörtöki Heti Válasz hasábjain a jogos kérdést: „Egy eldöntendő, igen–nem kérdésben hogy foglalhatna el köztes pozíciót?" Hozzátette: "Vagy visszaállítjuk a halálbüntetést, vagy nem, harmadik lehetőség nincs.”

Török hozzátette:

„Ha mindenképpen választanom kellene, magam inkább a halálbüntetés pártján lennék, de a kérdés ilyen komolytalan felvetése nem más, mint színház, bohózat.”

Mráz azonban erre válaszul kijelentette:

„Én viszont ellenzem a halálbüntetést – ugyanakkor felhívnám a figyelmet, hogy Orbán Viktor sem mondott olyat, hogy támogatja.”

Mint ismert korábban Vona Gábor is azt mondta, hogy társadalmi vitára van szükség a halálbüntetéssel kapcsolatban. A Jobbik elnöke elárulta ugyan, hogy ebben nincs teljes egyetértés a pártján belül, de az is kiderült, hogy a többségi vélemény kialakult az ellenzéki erő soraiban és Vona egyértelműen igent mondott a halálbüntetésre. Ezek szerint van Magyarországon olyan vezető politikus, aki képes egy eldöntendő igen-nem kérdésben határozott választ adni, akkor is, ha egyesek szerint ez a felelet „gyors és nyers.” Török Gábort egyébként nézetkifejtése után hevesen támadni kezdte több hozzászóló, erre az elemző így felelt:

„Nem állt szándékomban senkit hergelni, tisztában vagyok azzal, hogy sok érv szól ellene és mellette, de mindent összevetve nekem ez a véleményem. Sajnálom.”

Trafikgyilkosság utáni nézőpont

A Nézőpont Intézet korábban is képes volt arra, hogy a hatalom nehezen kiszámítható fordulataihoz igazítsa retorikáját. Nagy Dániel a cég egyik munkatársa a trafikgyilkosság után kijelentette: "az ellenzékieknek is magukba kellene nézniük, mert a trafikosok ellen felhergelték a társadalmat, és mostanában elég sok bűncselekmény történik a trafikokban.“

Úgy kívánja a becsület, hogy elmondjuk: Dániel legalább ráhibázott arra az adatra, amit a rendőrség a közelmúltban elküldött az alfahir.hu szerkesztőségének, eszerint szinte minden harmadik nap kirabolnak egy dohányboltot. Ez elég sok. Mellesleg éppen a trafikgyilkosság miatt került újra napirendre a halálbüntetés témája.

A "de" a lényeg:

Posted by törökgáborelemez on 2015. május 6.